Жозеп Борел: ЕС няма намерение да разделя преговорите със Скопие и Тирана

  • 11 май 2021 10:29

  • 274
  • 0
Жозеп Борел: ЕС няма намерение да разделя преговорите със Скопие и Тирана
© Getty images

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа заяви, че министрите на външните работи от ЕС са се съгласили, че нямат намерение за разделяне на процеса по присъединяване на Република Северна Македония и Албания, пише скопското издание „Независен“.

В понеделник Западните Балкани влязоха в дневния ред на външните министри за първи път от две години, съобщи Борел и добави, че няма да позволи да изминат отново две години, преди да се дебатира за регион от ключово значение за Европейския съюз.

Във встъпителната си реч той се позова на Северна Македония, след като се появиха множество спекулации, че Скопие и Тирана могат да бъдат разделени, ако ветото на България не бъде премахнато.

Зоран Заев: Не е европейско една държава да диктува историята на друга
 

„Днес в Съвета беше постигнато съгласие, че свързаният с ЕС процес на реформи в региона трябва да се ускори. Ние също искаме да ускорим процеса на присъединяване и не възнамеряваме да разделяме Северна Македония и Албания“, каза Бопрел след срещата с 27-те външни министри на ЕС.

Той също подчерта, че Европейският съюз е загрижен за изявленията относно разделянето на Скопие и Тирана и че позицията в Съвета не се е променила по този въпрос, информира "Фокус".

На въпрос на МИА дали блокадата за Северна Македония поставя под съмнение опитите на ЕС да присъства по-сериозно в Западните Балкани, Борел отговори, че София и Скопие трябва спешно да намерят взаимно приемливо решение.

Еврокомисията насърчава София и Скопие да намерят решение на спора си

„Говорихме за това днес, чухме България и насърчаваме двете страни спешно да намерят взаимно приемливо решение. Северна Македония отговаря на условията. Държавите-членки решиха да започнат преговори със Северна Македония и се надяваме, че междуправителствената конференция ще бъде свикана възможно най-скоро след приемането на рамката за преговори. Външните министри на страните членки настояваха за свикването на първата междуправителствена конференция и за приемане на рамката“, обясни ръководителят на европейската външна политика.

„Някои министри се оплакаха от това (дългия период без обсъждане на региона). Западните Балкани са основна геополитическа програма. Не става въпрос само за присъединяване. Присъединяването е част от решението, но има много други проблеми, свързани със Западните Балкани. Трябва да разгледаме Западните Балкани от геополитическа перспектива и това е, което направихме днес. Това ще направим следващата седмица с лидерите“, каза Борел и добави, че е поканил регионалните лидери на работна вечеря в Брюксел следващата седмица, следвайки стъпките на своя предшественик.

Кога ще има развръзка на спора между София и Скопие?
 

„И казах на министрите - днес се договорихме за принципите, сега се надявам да дадете конкретни предложения за продължаване на напредъка, дори няма да чакаме още два месеца, преди да поставим този въпрос на дневен ред. Преди лятото Балканите ще бъдат на дневен ред, ако има някакви предложения. Ако ги няма, ще изчакаме есента. Но ако има инерция, трябва да продължим да се стремим към нея. Всички министри са единодушни, че трябва да се ангажираме повече в региона“, добави той.

В същото време на среща с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли премиерът на РСМ Зоран Заев каза, че е пристигнал в Брюксел в деня, в който се срещнаха външните министри на ЕС, за да чуят посланието, че гражданите на Северна Македония няма да водят преговори за собствената си идентичност и няма да позволят тази тема да бъде поставена на масата за обсъждане в иметои на началото на преговорите с ЕС.

По време на разговора със Сасоли премиерът Заев благодари на Европейския парламент за цялата подкрепа, която той непрекъснато оказва на Северна Македония, и изрази очаквания, че тази подкрепа ще бъде още по-изразена през следващия период за одобряване на организацията на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и ЕС, като начало на процеса на присъединяване на страната към ЕС.

Давид Сасоли и Заев се съгласиха, че Северна Македония и нейните граждани имат голяма подкрепа в ЕП и са убедени, че това ще бъде така за постоянно, като насърчение за институциите на ЕС да одобрят провеждането на първата междуправителствена конференция.

Novini.bg
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини