Папата подкрепи предложението за отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19

  • 08 май 2021 14:07

  • 519
  • 3
Папата подкрепи предложението за отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19
© gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март подкрепи днес идеята за отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19, за да бъде ускорено снабдяването на бедните страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25112

Предложението, направено от президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, бе отхвърлено от няколко европейски държави, включително Германия и Франция, които вместо това призоваха за по-бързо производство и износ на ваксини.

Фон дер Лайен: Премахването на патентите за ваксините няма да реши проблема с пандемията

Идеята се натъкна и на яростна съпротива от компаниите производители, които се опасяват, че тя може да създаде прецедент за бъдещи здравни кризи и да намали стимулите за инвестиции и иновации.

Във видеопослание до участниците в глобален концерт за набиране на средства с цел насърчаване на справедливия достъп до ваксините папата заяви, че светът е заразен с "вируса на индивидуализма", който ни прави "безразлични към страданията на другите".

"Вариант на този вирус е тесногръдият национализъм, който възпрепятства" снабдяването на целия свят с ваксини срещу COVID-19, отбеляза Франциск.

Той подчерта, че "друг вариант (на този вирус) е, когато поставяме законите на пазара или на интелектуалната собственост над законите на любовта и здравето на човечеството".

В предварително записаната си реч папата припомни, че пандемията от новия коронавирус е отнела живота на много хора. Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), и Дженифър Лопес са сред звездите, появили се на концерта "Вакс Лайв" (Vax Live).

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
519 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Фончо 1

2021.05.08 | 14:58

2
Този,сатанист и боклука каква работа има се бърка в отровите наречени ваксини, а да и той е част от плана . Ви сера на путките.

2021.05.08 | 17:28

3
дедо поп е у схемата
улавите от новини.бг, що преписвате

2021.05.08 | 14:16

1
без да мислите? "яростна съпротива от компаниите производители, които се опасяват, че тя може да... намали стимулите за инвестиции и иновации." - стимулите за разработката на ковид ваксини ДО ЕДИН бяха ДЪРЖАВНИ. Съпротивата е на печалбарите, че им цакат печалбата.

Добави коментар

Водещи новини