Дания се отказа и от ваксината на "Джонсън и Джонсън"

03 май 2021 21:03

Дания се отказа и от ваксината на "Джонсън и Джонсън"
© Getty (архив)
2102 1

Датското правителство реши да не използва ваксината срещу COVID-19 на американската копания "Джонсън и Джонсън", съобщиха днес редица медии, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике.

Причина за решението са опасения, че ваксината, известна и като "Янсен" (по името на европейското подразделение на компанията от САЩ ), в редки случаи може да предизвика поява на тромби.

Още ваксини пристигат утре

По същата причина Дания вече изтегли препарата на "АстраЗенека" от ваксинационната си програма. Тъй като ваксината на "Джонсън и Джонсън" е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, съобщи информационната агенция Рицаус.

Директорът датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на "Джонсън и Джонсън" може да доведе до това здрави млади хора между 20 и 40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират.

Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на COVID ваксината на "Джонсън и Джонсън" не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея, цитира направеното изявление Франс прес.

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата на "Джонсън и Джонсън" след "обстойно проучване на безопасността", предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

Повече за Коронавирус

corona
2102 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.03 | 22:58

1
Бългapските телевизиoнни пpофесори да си скъсат дипломките и в пандeлaта.

Добави коментар

Водещи новини