Расте натискът над Борис Джонсън да обясни как е финансиран ремонтът на апартамента му

  • 28 април 2021 13:33

  • 802
  • 2
Расте натискът над Борис Джонсън да обясни как е финансиран ремонтът на апартамента му
© Getty Images/Guliver

Осем дни преди местните избори в Англия и за парламенти на Уелс и Шотландия расте натискът върху британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да обясни как е бил финансиран ремонтът на апартамента му на "Даунинг стрийт". Скандалът избухна, след като бившият му главен съветник заяви, че той може да е нарушил правилата за политически дарения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На зададен миналия месец въпрос за този ремонт, говорителката на Джонсън каза, че всички дарения, подаръци и печалби са били декларирани по надлежния ред и никакви средства от Консервативната партия не са били използвани за ремонта.

Джонсън получава финансирана от данъкоплатците годишна издръжка от 30 000 лири за поддръжка и обзавеждане на официалната си резиденция, но всичко над тази сума трябва да плаща от свои средства.

Някои министри казаха, че Джонсън е платил за ремонта със свои пари, но не е ясно кога го е направил и дали ремонтът, за който се твърди, че е струвал 200 000 лири, първоначално е бил финансиран с някакъв заем. Съгласно правилата за политическото финансиране Джонсън е бил длъжен да декларира това.

Скандал с ремонт на апартамента на премиера Джонсън разтресе Великобритания

Опозиционната Лейбъристка партия настоя за обяснение.

Доминик Къмингс, който беше ключов съветник на Джонсън в кампанията за Брекзита и му помогна да спечели изборите от 2019 г., преди отношенията им да се развалят миналата година, заяви в петък, че Джонсън искал дарители тайно да платят за ремонта. Къмингс тогава казал на Джонсън, че такива намерения са "неетични, неразумни и може би незаконни".

На въпрос дали Джонсън е получил заем от Консервативната партия за ремонта министърът на транспорта Грант Шапс заяви за Скай Нюз: "Премиерът вече е платил ремонта."

Последвайте канала на

Novini.bg
802 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:58

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
там аванта

2021.04.28 | 17:25

1
- не става

Добави коментар

Водещи новини