Полша ще позволи облекчаване на ограниченията заради COVID в повечето воеводства

  • 21 април 2021 20:08

  • 386
  • 0
Полша ще позволи облекчаване на ограниченията заради COVID в повечето воеводства
© gettyimages

Полша ще облекчи някои свързани с коронавируса ограничения в 11 от общо 16 воеводства (области), считано от понеделник, и планира да обяви идната седмица пътна карта за по-нататъшно разхлабване на мерките, съобщи днес министърът на здравеопазването Адам Неджелски, цитиран от БTA.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Броят на новите заразени в страната намалява, но ситуацията е различна в отделните региони, обобщи Неджелски на пресконференция.

Пазарът на труда в ЕС беше силно повлиян през 2020 г. от коронавирусната пандемия

Днес средният брой на новозаразените на седмична база е спаднал с 20 процента в сравнение с преди 7 дни. Показателен за това, че третата епидемична вълна продължава, обаче е високият брой смъртни случаи: днес беше съобщено за 740 починали през последното денонощие. С това смъртните случаи, свързани с COVID-19, в Полша вече са 63 473.

В 11-те по-слабо засегнати воеводства от следващия понеделник някои ученици на възраст между 7 и 9 години ще могат да се върнат в класните стаи, а училищата ще работят при комбинирана система от присъствено и дистанционно обучение. Освен това, ще могат да отворят фризьорските и козметичните салони.

В 5 главно южни и западни воеводства - Силезко, Долносилезко, Великополско, Ополско и Лодзко, - всички настоящи ограничения остават в сила. Това означава по-строги ограничения за броя хора, които може да посещават големите магазини и църквите, затворени търговски центрове и дистанционно обучение за всички ученици. Някои рестрикции остават непроменени в национален мащаб: хотелите ще са затворени до 3 май, а ресторантите могат да предлагат само храна за вкъщи и да правят доставки. Следващата сряда полското правителство ще представи план за отваряне на някои сектори от икономиката, включително на хотелите и ресторантите.

Обмисля се и възможността за отмяна на задължителното носене на маска на открито, каза здравният министър.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини