Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс 0:0

МАЕ предупреди за рязко повишаване на въглеродните емисии през тази година

20 април 2021 13:31

МАЕ предупреди за рязко повишаване на въглеродните емисии през тази година
© Pixabay
166 0

Свързаните с енергията въглеродни емисии са на път да нараснат с близо 5% тази година, заличавайки голяма част от техния спад през 2020 г., който беше причинен от коронавирусната пандемия, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В "Глобалния енергиен преглед" на МАЕ за 2021 г., публикуван във вторник, базираната в Париж енергийна агенция заяви, че енергийно-свързаните глобални въглеродни емисии ще се увеличат до 33 милиарда метрични тона тази година, което е с 1,5 милиарда метрични тона над нивата от 2020 г.

Това ще представлява най-голямото увеличение на емисиите на въглероден диоксид от 2010 г. насам и второто по големина увеличение в историята. "Това е ужасно предупреждение, че икономическото възстановяване понастоящем от COVID кризата е всичко друго, но не и устойчиво за нашия климат“, посочва в доклада Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.

"Ако правителствата по света не предприемат бързи мерки да започнат да намаляват вредните емисии, вероятно ще се изправим пред още по-лоша ситуация през 2022 г.", добави той. Докладът идва в момент, когато политиците са под силен натиск да изпълнят обещанията, дадени като част от Парижкото споразумение.

Изтичането на въздух от МКС след херметизацията се е понижило три пъти

През тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе виртуална среща на върха, за да обсъди извънредната климатична ситуация с десетки световни лидери, след което в началото на ноември трябва да се проведат глобалните разговори по този въпрос в Глазгоу, Шотландия.

Въпреки че политиците и бизнес лидерите публично признават необходимостта от преход към нисковъглеродно общество, надеждите за ограничаване на глобалното затопляне и за постигане на решаваща глобална цел се влошават бързо.

През 2015 г. почти 200 държави ратифицираха Парижкото споразумение за климата на конференция, известна като COP21, съгласявайки се да ограничат повишаването на средната температура на планетата до "доста под" 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да продължат усилията си за ограничаване на повишаването на температурата с 1,5 градуса по Целзий.

Политици от целия свят призоваха за единство за справяне с климатичните промени преди форума СОР26

Това ще остане като ключов фокус на предстоящата през ноември конференция в Глазгоу, известна като COP26, въпреки че някои учени по климата сега вярват, че постигането на целта от ограничено повишаване на земната температура с 1,5 градуса по Целзий вече е "практически невъзможно", предаде БНР.

Шефът на МАЕ Фатих Бирол заяви, че ръстът на вредните емисии през тази година вероятно ще бъде предизвикан от възобновяване на използването на въглища в енергийния сектор, като над 80% от прогнозирания растеж ще дойде от Азия начело с Китай.

Използването на въглища в САЩ и Европейския съюз също се очаква да нарасне през 2021 г., посочи Международната агенция по енергетика, но въпреки това ще остане "доста под" нивата отпреди кризата.

Novini.bg
166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини