Постепенно разхлабване на мерките в Италия от 26 април

  • 16 април 2021 20:23

  • 890
  • 0
 Постепенно разхлабване на мерките в Италия от 26 април
© Getty Images

Италианският премиер Марио Драги съобщи днес, че властите ще започнат от 26 април поетапно облекчаване на рестрикциите, въведени заради коронавируса, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Драги каза, че правителството му е решило да поеме "премерен риск" и да категоризира италианските области, в които епидемиологичните данни са задоволителни, като "жълти зони", тоест като зони с умерен риск. В тези зони рестрикциите не са чак толкова строги. Досега властите бяха казали, че жълти зони в Италия няма да има до края на април, но сега са преразгледали решението си, водени от предпазлив оптимизъм. "

Приоритет при разхлабване на мерките ще имат дейностите на открито", каза Драги, без да спомене за отваряне на терасите на ресторантите и на баровете. Но това по принцип е негласното правило за заведенията в жълта зона. В жълтите и оранжевите зони (тези със среден риск) всички учебни заведения ще подновят присъствени занятия., каза премиерът, предава БТА.

Ще е възможно и пътуването между две области, които са категоризирани като жълти. Досега в страната бе забранено пътуването между областите.

Плановете на правителството за прогресивно разхлабване на ограниченията се основават на две основни предпоставки - запазване на правилото за носене на маски и на физическа дистанция и засилване на ваксинационната кампания. "Вероятността да бъдем принудени да се върнем назад е много малка, ако спазваме правилата за поведение", каза Драги.

Премиерът каза, че растежът на икономиката бъде според очакванията, стимулиран от реформи и инвестиции, Италия ще навлезе в благоприятна среда, която ще й позволи да покрие един поносим дълг.

Рим очаква брутният вътрешен продукт на страната да се увеличи с 4,5 на сто през 2021 година и с 4,8 на сто през 2022 година, посочва АФП.
Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца съобщи, че се планира отваряне на басейните на открито от 15 май, на спортните зали от 1 юни и подновяване на панаирите и изложенията от 1 юли.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини