Франция препоръча на гражданите си в Пакистан временно да напуснат страната

  • 15 април 2021 13:33

  • 647
  • 4
Франция препоръча на гражданите си в Пакистан временно да напуснат страната
© Getty Images/Guliver (архив)

Посолството на Франция в Пакистан препоръча на френските граждани и фирми временно да напуснат страната поради "сериозни заплахи" за френските интереси там, предаде Франс прес.

"Поради сериозните заплахи за френските интереси в Пакистан се препоръчва на френските граждани и френските фирми временно да напуснат страната", заяви посолството, обръщайки се към пребиваващите в Пакистан французи.

Протестиращи против Франция продължават да блокират пътища в Пакистан

В Пакистан тази седмица имаше съпроводени с насилие антифренски демонстрации. Радикалната ислямистка партия Техрик-е-Лабаик Пакистан (ТЛП) в началото на седмица блокира частично два от най-големите градове - Лахор и Карачи, както и столицата Исламабад с настояване да бъде изгонен посланикът на Франция. При сблъсъци в тези протести бяха убити най-малко двама полицаи.

Привържениците на ТЛП са разгневени от ареста в понеделник на лидера на партията Саад Ризви, няколко часа след негов призив за шествие в Исламабад на 20 април с искане за експулсиране на френския посланик.

ТЛП поиска посланикът на Франция да бъде изгонен, след като френският президент Еманюел Макрон защити правото да се рисуват карикатури в името на свободата на словото. Макрон говори по тази тема на церемонията в памет на учителя Самюел Пати, убит на 16 октомври, защото показал сатирични рисунки в час по общество и право по време на дискусия по повод повторното публикуване на карикатури на пророка Мохамед в седмичника "Шарли ебдо".

Пакистанското правителство заяви, че има намерение да забрани ТЛП, която и миналата есен организира съпроводени с насилие демонстрации срещу Франция, цитира БТА.

Вижте и това видео от нашия архив:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
647 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 17:16

4
­­­В­­и­­­ж­­­т­­е­­ ­м­­о­я­­т­­­а­ ­­т­и­­й­н­­ ­­п­­у­­т­­к­а­­ ­-­­ ­­W­W­­W­­­.­­­B­G­­1­­7­­­.­C­L­U­­­B­­­
Alisca17

2021.04.15 | 16:14

3
­­В­­­и­ж­­т­е­­ ­­­м­­о­­­я­т­а­­­ ­т­и­й­н­­­ ­­­п­у­т­­к­­а­ ­­-­­ ­W­­W­­W­­.­­B­­­G­­1­­7­­­.­­C­L­­­U­­­B­­
Alisca17

2021.04.15 | 15:12

2
­­­В­и­­­ж­т­­е­­ ­м­­о­­­я­­т­­­а­ ­­­т­­и­й­­­н­­­ ­­­п­­у­т­к­­­а­ ­­­-­ ­­­W­­­W­­W­­­.­­­B­­G­­­1­­7­.­C­­L­­U­­B­­­
Alisca17

2021.04.15 | 14:10

1
­В­­­и­ж­­­т­е­­­ ­м­­­о­­­я­т­­а­­ ­т­и­­й­н­­ ­п­у­т­к­­а­­­ ­­-­­­ ­W­W­­­W­­­.­­­B­­G­1­­7­­.­­­C­­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини