Меркел е обсипвана с критики заради законопроекта за локдаун

  • 15 април 2021 11:25

  • 413
  • 3
Меркел е обсипвана с критики заради законопроекта за локдаун
© getty images

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се се натъкна вчера на съпротива срещу намерението си да иска допълнителни правомощия, за да налага локдауни заради коронавируса в райони с висока заболеваемост. Имайки предвид авторитарното минало на страната, особено критично бе възприета мярката за налагане на вечерен час.

Заради бързо нарастващата заболеваемост и запълването на болничните легла правителството на Меркел настоява парламентът да приеме изменения в Закона за защита от заразни болести, за да получат федералните власти право да налагат ограничения дори и при съпротива от страна на лидерите на провинциите.

Райнер Хазелоф, премиер на източната провинция Саксония-Анхалт, заяви, че е по-важно хората да бъдат накарани да съдействат на властите, за да бъде овладяна заболеваемостта, а не да им се забранява да излизат от дома си вечер.

Близо 30 хиляди нови случаи за 24 часа в Германия

"Ако никой вече не съдейства, значи имаме проблем. И няма значение колко закона ще направим", каза пред телевизия Ем Де Ер (MDR) Хазелоф, който е от Християндемократическия съюз на Меркел.

Ръководената от него провинция Саксония-Анхалт сега е трета по заболеваемост в Германия, като пред нея са само Тюрингия и Саксония. И трите провинции са от бившия комунистически Изток.

МНОГО ДЕЛИКАТЕН ВЪПРОС
Георг Майер, вътрешен министър на Тюрингия, също изрази опасения от налагането на вечерен час, посочвайки, че за полицията ще е трудно да следи за спазването му в целия регион.

"Особено тук, в Източна Германия, това е много деликатен въпрос", каза той в интервю за изданията от медийната група Ер Ен Де (RND), добавяйки, че вечерният час работи само ако се приема от населението.

За разлика от Великобритания и Франция Германия не иска да налага драстични ограничения върху движението на хората в страна, която яростно защитава демократичните свободи заради нацисткото и комунистическото си минало.

Противници на затварянето организират протести в цяла Германия, но особено в бившата Източна Германия. Там е по-висока подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която разкритикува ограниченията.

Законът, който предстои да бъде гласуван от парламента следващата седмица, предвижда да се налагат вечерен час и ограничения върху частните събирания в региони с над 100 новозаразени на 100 000 души, бройка, който вече е надхвърлена в по-голямата част от Германия.

Училищата ще трябва да преминават отново към дистанционно обучение, ако заболеваемостта достигне над 200 случая на 100 000 души, като Саксония и Тюрингия вече са над този праг.

Новите случаи на заразяване за последното денонощие са 29 426.

Днес седемдневната заболеваемост нарасна на 160,1 случая на 100 000 души население от 153 вчера.

Последвайте канала на

Novini.bg
413 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 15:13

3
­В­и­ж­т­е­ ­­м­о­­я­т­­­а­ ­­­т­­­и­й­­­н­ ­­­п­­у­т­к­а­­­ ­-­­­ ­­­W­­W­­W­.­­B­­­G­­1­­­7­.­­­C­­L­U­­­B­­­
Alisca17

2021.04.15 | 14:11

2
­В­­и­­ж­т­е­­ ­­м­­­о­­я­т­а­ ­­­т­­­и­­­й­н­­ ­п­­у­­­т­­­к­­а­ ­­­-­ ­W­­W­­W­­­.­B­­G­1­­7­­.­­C­L­­­U­­­B­­
Alisca17

2021.04.15 | 13:09

1
­В­­и­ж­­­т­­­е­­­ ­м­о­я­­т­а­­­ ­т­­­и­­й­­­н­­ ­п­­­у­­т­­к­­а­­ ­-­­­ ­W­­­W­­W­­.­B­­G­1­­7­­­.­C­L­­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини