Франция планира да постави камери в съдебните зали като част от правосъдната реформа

  • 14 април 2021 18:13

  • 263
  • 1
Франция планира да постави камери в съдебните зали като част от правосъдната реформа
© gettyimages

Франция планира да позволи за пръв път поставянето на камери в съдебните зали като част от реформи на съдебната система в страната, съобщи министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети след правителствено заседание днес, на което бе представен законопроект, с който правителствотоо се надява да възстанови доверието в съдилищата, предаде БТА.

Французите вече нямат доверие в съдебната система на страната, каза правосъдният министър пред журналисти.

ВАС въвежда от 18 януари 2021 г. нови правила за провеждане на откритите съдебни заседания

Публичността на съдебните заседания е голяма демократична гаранция, изтъкна той, като цитира проучване на френския изследователски институт Cevipof (Севипоф), че само 48 процента от французите имат доверие в националната съдебна система, при 69 на сто в Германия и 61 на сто във Великобритания.

Проучването показа, че анкетираните смятат френското съдопроизводство за твърде бавно и недостатъчно енергично в някои наказателни дела. Министър Дюпон-Морети е бил адвокат в продължение на 36 години, преди да стане министър на правосъдието със задача да реформира системата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.15 | 17:50

1
аха, мръсотиите не се трията, но ако се предложи нещо съществено и критично, тогава - фъс! Та да се промени НК, а не ИК, щото защо живеещи и никога не идвали в България да определят живота тук, само заото някой им изнесъл концерт!

Добави коментар

Водещи новини