Дания загърби ваксината на АстраЗенека

  • 14 април 2021 16:31

  • 486
  • 0
Дания загърби ваксината на АстраЗенека
© Getty (архив)

Дания потвърди днес, че изцяло ще спре използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека в имунизационната си кампания, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

"Датската здравна служба реши да продължи ваксинацията срещу COVID-19 без препарата на АстраЗенека", пише в нейно изявление.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между тази ваксина и много редки случаи на кръвни съсиреци. В същото време ресорният регулатор на ЕС подчерта, че рискът от смърт от  COVID-19 е "много по-голям" от този да се почине от редките странични ефекти на препарата. Агенцията все пак остави на отделните страни да направят собствена оценка на рисковете и да решат как да използват ваксината, въз основа на местните условия, които варират в рамките на Европейския съюз.

"Пфайзер" ще достави на ЕС допълнителни 50 млн. дози до юни

Редица държави, включително Франция и Германия, подновиха използването на ваксината на АстраЗенека при някои възрастови групи, най-вече за хората над 50 или над 60 години.

Дания, с население от 5,8 милиона души, е в процес на отваряне на училищата, ресторантите, моловете и културните обекти, след като броят на новозаразените на денонощна база спадна до 500-600, спрямо няколко хиляди през декември.

Докато датският лекарствен регулатор съобщаваше решението си за ваксината на АстраЗенека, директорът му припадна на пресконференцията и бе приет в болница.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини