Ирландия също ограничи АстраЗенека

13 април 2021 06:24

Ирландия също ограничи АстраЗенека
© Pixabay
494 0

Ирландия стана поредната европейска страна, ограничила употребата на ваксината срещу КОВИД-19 на АстраЗенека (AstraZeneca), предаде Ройтерс. Властите препоръчаха препаратът на британско-шведската компания да бъде използван само при хора над 60-годишна възраст. Това поставя ново предизвикателство пред националната ваксинационна кампания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23515

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи за много редки случаи на кръвни съсиреци в мозъка след поставяне на ваксината на АстраЗенека и подчерта, че ползите от използването на препарата са много повече от рисковете. Много европейски страни обаче промениха указанията си за прилагането на ваксината.

Онези под 60-годишна възраст в страната, които вече са получили първа доза от ваксината на АстраЗенека, ще трябва да почакат 16, а не 12 седмици, за втората инжекция.

Австралия се отказа от "Джонсън и Джонсън"

Ирландия разчита за ваксинационната си кампания главно на препарата на американската компания Пфайзер (Pfizer). Тя спря за кратко миналия месец прилагането на ваксината на АстраЗенека, на която се пада дял от само малко над една пета от използваните в страната дози.

Близо 20 процента от пълнолетните ирландци са получили поне една доза ваксина, а около 8 на сто са напълно ваксинирани. Правителството си е поставило за цел най-малко 80 процента от пълнолетните да са получили поне една доза до края на юни, а 70 на сто да са напълно ваксинирани месец по-късно.
Третият локдаун в Ирландия за последната година понижи броя на новите случаи на коронавирус в страната от един от най-високите в света през януари до един от най-ниските в Европа сега, отбелязва Ройтерс.
Вчера здравните власти съобщиха за 385 нови заразени. Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в страната с население от около 5 милиона души е над 241 хиляди. 4785 човека са починали.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23515

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
494 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини