Великобритания вече е ваксинирала по-възрастните хора

  • 13 април 2021 06:21

  • 581
  • 0
Великобритания вече е ваксинирала по-възрастните хора
© Булфото, архив

Великобритания обяви, че вече е предложила първа доза ваксина срещу КОВИД-19 на всички свои граждани над 50 години, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. Това означава, че страната е изпълнила целта си да осигури до 15 април ваксини за всички девет най-приоритетни групи. Великобритания е на едно от първите места в света по темпове на ваксинационната кампания, като е изпреварена само от Израел по дял от населението с поне една поставена доза.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Премиерът Борис Джонсън приветства постигането на целта. В изявление той обясни, че новият приоритет пред неговото правителство е да успее да предложи ваксина на всички пълнолетни британци до края на юли.
В последно време Великобритания забави темповете, с които поставя първа доза, за да може хората от приоритетните групи да получат втора инжекция, въпреки че този месец бяха доставени по-малко ваксини в сравнение с предишния, отбелязва Ройтерс.

Вчера британското правителство съобщи, че през последното денонощие близо 70 хиляди души са получили първа доза ваксина, а почти 190 хиляди - втора. Така Великобритания, с население от около 66 милиона души, е на път да премине днес прага от 40 милиона човека с поне една поставена доза. От тях над 7,6 милиона души вече са получили и двете необходими дози.

На фона на бързия напредък на ваксинационната кампания, Великобритания е на път да отвори отново своята икономика, като някои ограничителни мерки бяха отменени вчера.

Южна Корея пак ще имунизира с "АстраЗенека"

Само 13 човека, дали през последните 28 дни положителна проба за коронавирус, са починали за изминалите 24 часа. През предходното денонощие броят на смъртните случаи бе още по-нисък - седем.

Общо над 127 хиляди души са починали във Великобритания след заразяване с новия коронавирус. Така страната е на пето място в света и на първо в Европа в мрачната статистика. Броят на смъртните случаи обаче намаля драстично, успоредно с напредването на ваксинационната кампания.
През последното денонощие във Великобритания са били потвърдени над 3500 нови случая на коронавирус - най-високо равнище от 1 април. Броят на регистрираните заразени достигна 4,373 милиона. Страната е на шесто място в света по този показател.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини