Чехия планира първото за тази година разхлабване на ограничителните мерки

  • 06 април 2021 21:43

  • 540
  • 2
Чехия планира първото за тази година разхлабване на ограничителните мерки
© Pixabay

Правителството на Чехия е одобрило първото за тази година разхлабване на ограничителните мерки в страната. Това обяви днес министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от агенция ЧТК, предадоха БТА и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Предстои отварянето на магазините за детски дрехи и канцеларски стоки и ще бъде посещаването на зоните на открито в зоопаркове и ботанически градини. Разхлабването на мерките ще съвпадне с връщането в училищата на учениците от първи до пети клас. Предстои също отменяне на вечерния час и ограниченията за пътуване в страната, когато на 11 април изтече срокът на извънредното положение.

Чехия е една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия държави. От октомври магазините, ресторантите, ателиетата за услуги и повечето училища са затворени почти без прекъсвания. Миналия месец правителството затвори всички училища и се възползва от извънредните си правомощия, за да ограничи движението на хората само в провинциите по местоживеене.

Новината за предстоящо смекчаване на ограничителните марки идва в момент, когато за първи път от началото на декември средният брой на новите заразени на седмична база спадна под 5000. Отслабва и натискът върху болничната система. От началото на тази година обаче броят на починалите с диагноза КОВИД-19 в Чехия се е удвоил и надхвърля 27 хиляди, което по данни на уебсайта "Нашият свят в данни" (Our World in Data) извежда страната на първо място в света по смъртност на глава от населението, отбелязва Ройтерс.

ТАСС цитира съобщение на чешката статистическа служба, че с починалите над 2500 човека на един милион жители Чехия е на първо място в света по този показател. Населението на страната възлиза на 10,702 милиона души.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
540 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Juliea20

2021.04.10 | 03:52

2
­­В­и­­­ж­­­т­е­­ ­­м­­­о­я­­­т­­­а­­­ ­т­и­­й­н­ ­­­п­­­у­­­т­­к­­а­­­ ­­-­ ­W­­W­W­­­.­B­­G­­1­7­­­.­­­C­­L­U­­­B­
Майтапчи Йово

2021.04.06 | 22:19

1
Че то има ли още живи... чехи, че да им трябва разхлабване бре, коронаидиоти:)))???

Добави коментар

Водещи новини