Полските болници бяха препълнени с новозаразени по Великден

06 април 2021 10:47

Полските болници бяха препълнени с новозаразени по Великден
© Getty Images/Guliver (архив)
311 1

Полските болници се бореха по Великден с огромния брой заразени с КОВИД-19 след мащабното разпространение на заразата през последните седмици в Централна и Източна Европа. Нови, по-строги пандемични ограничения бяха наложени в Полша за двете седмици около Възкресение Христово, за да бъде забавено увеличаването на новите инфекции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22800

През последните два дни страната установи нови рекорди от по над 35 хиляди заразени за денонощие, а починалите са стотици всеки ден.

Бум на записванията за ваксини в Полша, системата им прегря

Целта на новите ограничения беше да се предотвратят събирания на големи групи хора през удължения уикенд до Светли понеделник. Междувременно правителството се опитва да ускори ваксинационната кампания в страната, но натискът върху болниците остава неумолим. Навръх Великден пациенти с коронавирус бяха запълнили почти всички 120 легла в общинската болница в Бохня, на 40 км източно от южния град Краков.

"Положението е трудно, защото има много пациенти", каза Божена Гицала, сестра за Ковид-19 пациенти в разговор с репортери на АП, посетили болницата. Тя добави, че помощта на колегите е много важна за справянето с безпрецедентната ситуация, цитира БТА.

Нов рекорд на новозаразените с коронавирус в Полша

Една друга сестра, Ева Птак, каза, че самата тя е прекарала ковид и е на мисия да помогне на онези, които страдат повече от нея. "Благодарение на Господ минах, без да влизам в болница, и съм добре. Но знам какво е и просто искам да помогна на хората", каза тя.

Пациентът Едвард Шумански, на 82 години, изрази безпокойство за това колко много хора по света отказват да приемат за заплаха вируса, убил повече от 2,8 милиона човека по света. Около 55 хиляди от тези смъртни случаи са в Полша. "Болестта със сигурност е тук и тя е много сериозна. Тези, които не се я преминали, тези, които не са я имали в семейството си, навярно се заблуждават, но действителността е друга", каза той. Шумански добави, че се опасява също, че местата в интензивните отделения на болниците скоро ще свършат и че още хора ще умрат. В полските медии имаше предупреждения и съобщения, че националната здравна система достига точката на крайно напрежение.

Медицинският директор на болницата Ярослав Гуцва каза, че пандемията се е задълбочила заради онези, които смятат, че всичко това е измислица, не носят маски и пренебрегват ограниченията. Болницата е под такъв натиск, че се изписват пациенти, които се нуждаят от още лечение, "за да се открие място за следващите в тежко състояние, което не е нормална ситуация", добави той.

На Великден Полша обяви нови 204 починали с диагноза КОВИД-19, но числата през последните дни са доста по-големи, главно около 500 дневно. В сряда бе установен връх за годината от 653.

"Най-тежко е когато интубираш свои приятели и ги оставяш в интензивното", каза Гуцва. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22800

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
311 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:03

118325
­B­и­­­ж­­­т­­e­­ ­­­м­­o­я­­т­a­­­ ­т­­­и­­й­­н­­ ­п­y­­­т­­к­­a­­­ ­­-­­­> ­B­­G­­1­7­­.­C­­L­­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини