Британският премиер се надява ваканционните пътувания в чужбина да се възобновят от 17 май

05 април 2021 21:11

Британският премиер се надява ваканционните пътувания в чужбина да се възобновят от 17 май
© Getty Images/Guliver
1566 3

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви, че правителството му се надява ваканционните пътувания на британците в чужбина да могат да се възобновят от 17 май, но не иска да подценява броя на новозаразените с COVID-19 в други страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23498

"Надяваме се пътуванията да се възобновят от 17 май, но не искам да предрешавам нещата или да подценявам трудностите, които наблюдаваме в някои от страните, където искат да отидат хората", каза Джонсън на пресконференция. Той заяви, че по-късно тази седмица работна група ще даде препоръки за "разумен" план.

Джонсън обяви, че следващият етап в разхлабването на ограничителните мерки във Великобритания ще е на 12 април с отварянето на козметичните и фризьорски салони, фитнес залите, магазините от второстепенно значение и откритите пространства на баровете и ресторантите, предаде Асошиейтед прес.

Самият Джонсън заяви, че след 12 април ще отиде в някой пъб "да надигне една халба", отбелязва Ройтерс.

Ще отпадне и забраната за престой с преспиване в други частни домове и ще бъдат отворени и зоопарковете и кината на открито. Тези мерки важат за Англия.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия следват подобни, но леко различни планове.

Британски депутати започват кампания срещу ваксинационните паспорти

След възобновяване на пътуванията Великобритания ще категоризира страните по трицветна "светофарна" система с червено, жълто и зелено в зависимост от тяхното равнище на ваксинация, броя на заразените им с новия коронавирус и наличието на варианти на вируса. Идващите от "зелени" страни хора ще трябва да бъдат тествани, но няма да бъдат задължени да спазват карантина.

Джонсън заяви, че ваксинационната програма в страната напредва с добро темпо, а броят на новозаразените спада. Той потвърди, че правителството ще изпробва спорната система с "ваксинационни паспорти" за подпомагане на пътуванията и присъствието на масови събития.

Въпросът с ваксинационните паспорти е бурно обсъждан в цял свят с питания доколко правителствата, работодателите и частните фирми имат право да знаят здравословното състояние на гражданите. На такива ваксинационни паспорти се противопоставят множество британски политици от всички политически сили и това предложение може да се сблъска със силен отпор в парламента, където ще бъде внесено този месец, отбелязва АП.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23498

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1566 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Anastasiaa23

2021.04.10 | 03:52

3
­­В­­и­­ж­т­е­­ ­­м­­­о­я­­т­а­ ­­т­и­­й­н­­ ­­п­у­т­­­к­а­ ­-­­­ ­W­­­W­W­­.­­­B­­G­­­1­­­7­.­C­L­U­­­B­­­
Око

2021.04.05 | 23:25

2
Да се АстраЗенекират ваканцията и със или без Вакс-паспорт транзит до Австралия еднопосочно

2021.04.05 | 23:16

1
Британската корона ке падне.

Добави коментар

Водещи новини