ЕС се раздели по въпроса за взаимопомощта в разпределянето на 10 милиона дози ваксина

  • 02 април 2021 16:45

  • 421
  • 2
ЕС се раздели по въпроса за взаимопомощта в разпределянето на 10 милиона дози ваксина
© Novini.bg

Страните-членки на ЕС влязоха днес в спор за разпределянето на десет милиона дози ваксина Пфайзер/Бионтех след отказа на Австрия, Словения и Чехия да подпомогнат пет страни в затруднено положение заради ваксините, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Към края на деня се стигна до споразумение за "точно решение", което "дава възможност за значим израз на солидарност чрез разпределяне на близо 3 милиона ваксини сред държавите членки, които имат най-голяма нужда", съобщи португалското председателство на ЕС. Три страни - Австрия, Словения и Чехия, настояха и ще получат своите квоти от 10-те милиона ваксини, се уточнява в комюникето.

Естония и Латвия благодариха на ЕС за допълнителните ваксини, Чехия обвини съюза в липса на солидарност

Деветнайсет страни обаче приеха да проявят солидарност с България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Тези пет страни ще получат квотите си от 10-те милиона ваксини и ще си поделят 2854 654 дози, отпуснати от техните партньори. Германия, Белгия, Кипър, Дания, Испания, Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния и Швеция ще си поделят 6,66 милиона дози ваксина. Предложението за компромис, дошло от Португалия, предвиждаше нова подялба чрез квоти, пропорционални на населението, за 7 милиона дози и формиране на резерв от 3 милиона допълнителни дози за петте страни в затруднение.

Два дни преговори на равнище посланици не разколебаха позициите на Австрия, Словения и Чехия. Прага отказа компромиса, смятайки за "недостатъчен" жеста в нейна полза. Заради позицията си тя губи 143 000 дози, отпуснати в знак на солидарност, обясни европейски дипломат.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази задоволство, че благодарение на неговата непреклонност страната му получава 199 000 дози вместо 139 000, както предвиждаше португалският компромис. "Канцлерът Курц прояви недостатъчно солидарност и изостави България, Естония, Хърватия, Латвия и Словакия. Той се задоволява с това да пише писма и обръща гръб на свои съюзници", коментира със съжаление европейски дипломат.

"В случая Себастиан Курц се прояви като егоист. Той се отказа от солидарността, която мотивираше действията му", добави представителят на друга страна членка. "Колкото до словенския премиер, той изпраща лош сигнал, преди да поеме председателството на ЕС", отбеляза той.

Словения ще поеме председателството на 1 юли и ще го предаде на Франция на 1 януари 2022 г. Десетте милиона ваксини, които са предмет на спора, представляват аванс от доставката, на който се съгласи Пфайзер/Бионтех за второто тримесечие. Те са част от стоте милиона дози, които по принцип трябваше да бъдат доставени най-рано през третото тримесечие на 2021 г. Дозите, поръчани от ЕС на лабораториите, се разпределят сред страните членки пропорционално на населението им. Ако една държава реши да се откаже от покупката на своя дял, другите заинтересовани страни могат да купят тези дози вместо нея, обясни участник в преговорите. Някои страни обаче не поръчаха достатъчно дози или заложиха твърде много на ваксината АстраЗенека заради по-ниската ѝ цена. Те срещнаха проблеми във връзка със затруднения при производството ѝ.

В средата на март по инициатива на австрийския канцлер Себастиан Курц ръководителите на Чехия, Словения, България, Хърватия и Латвия поискаха да бъде задействан "коригиращ механизъм", за да получат допълнителни дози, тъй като според тях са били "ощетени" от системата за разпределение. Според ЕС страните в най-голямо затруднение от гледна точка на ваксините са България, Хърватия, Словакия, Латвия и Естония.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
421 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sandraa23

2021.04.10 | 03:53

2
­В­и­­­ж­­т­­е­­ ­м­­­о­­я­­т­­а­­­ ­­т­­­и­­­й­н­ ­п­­­у­­­т­­к­а­­­ ­-­­­ ­W­­­W­W­­­.­­B­­G­­­1­­7­.­C­­L­­U­­B­
голям

2021.04.02 | 16:53

1
голям цирк с тия ваксини.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини