ЕС определи доклада на СЗО за произхода на коронавируса като "полезна първа стъпка", САЩ и техни съюзници изразиха безпокойство

  • 30 март 2021 21:12

  • 1486
  • 5
ЕС определи доклада на СЗО за произхода на коронавируса като "полезна първа стъпка", САЩ и техни съюзници изразиха безпокойство
© Novini.bg

Докладът на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на коронавируса е "полезна първа стъпка", но "допълнителните разследвания ще трябва да продължат", заяви Европейският съюз, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Този доклад подкрепя хипотезата за предаване на вируса на човек посредством животно, заразено от прилеп. "Въпреки че съжаляваме за късния старт на разследването, забавянето на разполагането на експерти (в Китай) и ограничената наличност на проби и данни, "от времето на началото на пандемията", считаме свършената работа за полезна първа стъпка", се казва в изявление на ЕС.

Шефът на СЗО поиска разследване на хипотезата, че COVID-19 може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай

Двайсет и седемте държави членки обаче настояват за "необходимостта от продължаване на разследванията, за да се проучи произходът на вируса и начинът, по който той е стигнал до хората". САЩ и 13 техни съюзнически страни изразиха в съвместно изявление своето "общо безпокойство" във връзка с доклада за произхода на коронавируса.

"Изключително важно е да изразим общото си безпокойство, че разследването на международни експерти за произхода на коронавируса е било забавено значително и не му е предоставен изчерпателен достъп до първичните данни и образци" се посочва в съвместното изявление на САЩ с други държави, включително Великобритания, Израел, Канада, Япония, Австралия, Дания и Норвегия. От ключово значение е независимите експерти да имат пълен достъп до всички необходими данни, както и до изследванията и персонала, участвал в ранните етапи на епидемията, което може да помогне да се установи как е възникнала тази пандемия, се казва в изявлението, подписано също от Чехия, Естония, Латвия, Литва, Словения и Южна Корея.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1486 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Tinaa23

2021.04.10 | 03:53

5
­­В­и­ж­т­­е­­­ ­м­­­о­­я­­­т­­­а­ ­­т­и­­й­­н­­­ ­­п­­­у­т­­к­­а­­ ­­-­­­ ­­­W­W­W­­.­­­B­­­G­­1­­­7­­­.­C­L­­U­B­­­

2021.03.31 | 02:43

4
ГЕРМАНИЯ Е ЗАВИСИМА ОТ КИТАЙ-ПОЛОВИНАТА НЕМСКИ ИЗНОС НА СТОКИ, МАШИНИ И ОБОРУДВАНЕ И АВТОМОБИЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ Е В КИТАЙ!!! МЕРКЕЛ НИТО ВЕДНЪЖ НЕ КАЗА ИСТИНАТА ЗА ККП И ЗАРАЗЯВАНЕТО НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ОТ КОМУНИСТИТЕ НАЧЕЛО С НАГЛИЯ СИ. ДЗИН ПИН, ЗАЩОТО БАБАТА ЗНАЕ, ЧЕ НЕМСКИЯТ БВП ЩЕ ПАДНЕ ПОНЕ С 10% И ШВАБИТЕ ЩЕ Я ЛИНЧУВАТ!!!
ti

2021.03.31 | 00:00

3
a ohranenite I glupavi pedrrasi ot EC mogat li da mi obiasniat kak edin zarazen covek zarazi celiat sviat ne se li dosehtate glupavi poedali tce tova e nevazmojno I vcicki tezi glupavi tvardenia na SZO sa dobre plateni ot soros I kompania I tce zarazata na tezi prestapnici se raznese po svetat samo sas samoleti I nishto drugo.

2021.03.30 | 22:26

1
Този световен съюз за здравето нищо не доказа!Държавите нямат нужда от него

2021.03.30 | 23:26

2
ТРЪМП С ПРАВО ГИ БЕШЕ ОТСВИРИЛ! НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ТЯХ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини