Премиери на германски провинции защитават плановете си за облекчаване на локдауна

  • 29 март 2021 16:50

  • 439
  • 2
 Премиери на германски провинции защитават плановете си за облекчаване на локдауна
© Getty (архив)

Няколко премиери на германски провинции днес защитиха плановете си за облекчаване на антиковидните ограничения, след като канцлерът Ангела Меркел разкритикува решенията им и заяви, че може да се наложи федералното правителство да ги отмени, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Участници във видеоконферентния разговор казаха пред ДПА, че председателят на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) и премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, премиерът на провниция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер и премиерът на провинция Саар Тобиас Ханс са били сред хората, защитили облекчаването на мерките на местно ниво.

Лашет и Ханс, които заявиха, че масовото разширяване на прилагането на бързи антигенни тестове ще върви едновременно с облекчаването на някои ограничения в провинциите им, казаха, че техните стратегии ще промогнат за проследяване на веригите за предаване на коронавируса и по този начин ще се овладее третата вълна от коронавируса.

Ханс е казал, че даването на възможност на хората за по-активен обществен живот, ако представят отрицателен тест за коронавирус, би ги спряло да нарушават правилата у дома си, казаха участници в разговора.

Германия очаква да види дали Меркел ще продължи с твърдата си политика, след като отхвърли усилията на някои премиери на провинции да облекчат локдауна, целящ да ограничи тежка трета вълна от инфекции, която се дължи главно на британския вариант на коронавируса, отбелязва ДПА.

Изказвайки се в политическото токшоу "Анне Вил" снощи Меркел призова премиерите на 16-те германски провинции да прилагат договорената по-рано извънредна спирачка, целяща връщане към твърдия локдаун, ако се достигне определен праг от новозаразени.

Меркел предупреди в телевизионно интервю какво ги очаква германците

"Сега трябва да приложим подходящите мерки с голяма сериозност", каза Меркел и добави, че ако това не се случи, ще трябва да помисли, дали да отмени правилата на местно ниво в обозримо бъдеще. "Това е клетвата, която съм дала като канцлер, това е мое задължение", отбеляза Меркел.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
439 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Васко Р. Младич

2021.03.29 | 18:54

1
Гнусният травестит меркел дето съсипа Европа

2021.03.29 | 19:57

2
ГЕРМАНИЯ Е ЧЕТВЪРТАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА И ПЪРВАТА В ЕВРОПА! АКО ТОВА ВЪОБЩЕ ТИ ГОВОРИ НЕЩО!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини