Гърция е готова да помага за заседналия в Суецкия канал контейнеровоз

  • 28 март 2021 12:47

  • 1260
  • 2
Гърция е готова да помага за заседналия в Суецкия канал контейнеровоз
© Getty Images/Guliver (архив)

Гърция е готова да окаже всякаква възможна помощ на Египет за решаването на проблема със заседналия в Суецкия канал контейнеровоз "Евър Гивън", заяви гръцкото външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Гърция, която е страната с най-големия търговски флот в света, придава особено значение на свободното и безпрепятствено корабоплаване в цял свят и по тази причина незабавно се мобилизира за решаването на важния проблем, който възникна заради нарушаването на функционирането на Суецкия канал, след като в него заседна контейнеровозът "Евър Гивън", се посочва в съобщение на министерството.

Кораби с над 130 000 живи животни са блокирани в Суецкия канал

В него се отбелязва, че страната е готова до окаже помощ на Египет както за изтеглянето на контейнеровоза, така и по отношение на драгирането, предава БТА.

"Гръцката страна продължава да следи внимателно развитието на събитията, надявайки се, че скоро Суецкият канал отново ще стане достъпен за международното корабоплаване", посочва още министерството на външните работи.

Дългият 400 метра контейнеровоз "Евър Гивън", притежаван от японска фирма и плаващ под панамски флаг, се заклещи в Суецкия канал във вторник, блокирайки движението по канала.

Вижте и това видео от нашия архив:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1260 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Cindya21

2021.04.10 | 03:54

2
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­­­м­о­­я­т­­а­­­ ­­­т­­и­­й­­­н­­­ ­­п­­у­­­т­к­­­а­­ ­­-­­ ­­­W­­W­W­.­B­­­G­­­1­­­7­.­­­C­­L­U­­­B­
wtf!?!?!??!

2021.03.28 | 13:07

1
бб може сам да го избута, ако му се обадят

Добави коментар

Водещи новини