EA Daily: Коалицията в Словакия се разпадна заради „Спутник V“

  • 26 март 2021 11:50

  • 394
  • 3
EA Daily: Коалицията в Словакия се разпадна заради „Спутник V“
© Pixabay

Партията „Свобода и солидарност (СиС) преустанови участието си в парламентарната коалиция на Словакия, докато премиерът Игор Матович (партия „Обикновени хора“) подаде оставка заради закупуването на руската ваксина „Спутник V“. Това съобщи на 25 март ръководителят на политическата сила Рихард Сулик, предава EA Daily.

Според него СиС няма да участват в заседанието на коалиционния съвет, а в Националния съвет депутатите на партията ще гласуват въз основа на собствените си знания и съвест. В същото време той подчерта, че СиС ще възобнови официалните преговори за коалицията едва след като Матович напусне поста на правителствен ръководител. Сулик също отбеляза, че преговорите от „Обикновените хора“ трябва да се водят от човека, на когото президентът повери формирането на ново правителство, и няма смисъл да се договаря ново правителство със стария премиер, предаде Фокус.

Президентът на Словакия прие оставките на нови двама министри

На 1 март Словакия получи два милиона дози от руската ваксина. Това решение на министър-председателя на републиката Игор Матович предизвика правителствена криза в страната. Коалиционните партньори „За хората“, включително „Свобода и солидарност“, се противопоставиха на придобиването и използването на руската ваксина. В резултат на 22 март вицепремиерът и министър на икономиката Рихард Сулик подаде оставка. Министрите на здравеопазването Марек Крайчи и на труда, социалните въпроси и семейството Милан Крайняк, както и на правосъдието Мария Колкова също подадоха оставки.

По-късно президентът на Словакия Зузана Чапутова прие оставката на още двама министри – на образованието Бранислав Грелинг и външните работи Иван Корчок (временно той ще бъде заменен от министъра на отбраната Ярослав Наги). Словашкият премиер Игор Матович също се съгласи да подаде оставка, но при условие, че остане член на правителството.

Последвайте канала на

Novini.bg
394 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Amya23

2021.04.10 | 03:54

3
­В­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­т­­­а­­ ­­т­­и­й­­н­­ ­­­п­­у­­­т­к­­а­­ ­-­­ ­­­W­­W­­W­­.­­­B­G­1­7­­­.­C­­L­U­B­­­
чо било-то било

2021.03.26 | 12:09

2
Чо-булаците умни, Русия им каза тогава да върнат ваксините, те не са им подарък, обаче чо-булаците си ги оставиха, сега да изхвърлят и 3-те самолета МиГ които имат и да чакат съюзника да им прити нови
в

2021.03.26 | 11:56

1
в "демократичния" и "пазарен" еврогейски съюз дори и ваксините ги политизираха.

Добави коментар

Водещи новини