ЕК призова Турция да премисли за Истанбулската конвенция

  • 25 март 2021 12:18

  • 299
  • 3
ЕК призова Турция да премисли за Истанбулската конвенция
© Getty images

Еврокомисарят за равенството Хелена Дали призова Турция да преосмисли решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция, предаде БНР. Пред пленарната зала на Европейския парламент тя заяви:

„Решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция изпраща достоен за съжаление сигнал в лош момент. То рискува да подкопае закрилата и основните права на жените и момичетата в Турция с опустошителни последствия върху цялото нейно общество във време, когато тази закрила е по-необходима от когато и да било. Затова призоваваме Турция да промени решението си“.

За същото призова и евродепутатът от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Сергей Лагодински:

Протести в Полша срещу плановете за оттегляне от Истанбулската конвенция

„Те искат да покажат, че грешим, но това не е така. Защото те могат да изхвърлят през прозореца правата на жените, да осмиват LGBT малцинствата, да преследват кюрдското малцинство и да се опитват да забранят неговата партия, но не могат да отнемат достойнството на тези хора. И ние имаме задължение към тяхното достойнство. Същото важи и за страните-членки. Затова не продавайте човешките права за реалполитик и г-н Ердоган, спрете оттеглянето от Истанбулската конвенция“.

„Президентът Ердоган се опитва да използва жените като разменна монета, винаги те плащат за проблемите и провалите“, каза от своя страна председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.

Последвайте канала на

Novini.bg
299 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Sharona20

2021.04.10 | 03:54

3
­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­­м­­­о­­­я­т­­а­ ­­­т­­и­й­­н­­­ ­­­п­­­у­т­­к­­­а­ ­­­-­ ­­W­­­W­­W­.­­B­­­G­­1­­7­.­C­­­L­­U­­B­
EES

2021.03.25 | 13:21

2
Истанбулска конвенция - в Содом и Гомор искат да се превърне страната ни.Това насилие над православните християни и нормалните хора е пример за същноста на Евросъюза.Насилници и развратници.
Еврейски отпадък

2021.03.25 | 12:28

1
Еврейския съюз са много нагли и упорити . Да престанат вече с чи-футските си глупости веднъж и завинаги . Не разбраха ли че СОРОСКИТЕ им БОЛШЕВИШКИ терористични антиевропейски номерца няма да минат ? Бесило за Урсула к-р-ршум за ве-щицата Меркел , нож в гръкляна за Барозу , шутове в главата за шефа на ЕНП и разстрел за Сорос. Браво на Турция че махна срамната пе-де-растка конвенция

Добави коментар

Водещи новини