Полша обвини Беларус в преследване на полското малцинство

  • 25 март 2021 07:16

  • 399
  • 1
Полша обвини Беларус в преследване на полското малцинство
© Pixabay

Полша обвини Беларус, че преследва полското малцинство и призова беларуското правителство да престане да взима "заложници". Призивът бе отправен, след като полски медии и една беларуска съобщиха, че ръководителят на група, представляваща полската диаспора в Беларус, е бил арестуван, предаде Ройтерс.

По-рано този месец двете страни взаимно експулсираха дипломати. Сега дипломатическите отношения продължават да се влошават и полското външно министерство съобщи, че е извикало беларуския шарже д'афер за разговор вчера вечерта, но не даде повече подробности.

Беларус експулсира още двама полски дипломати

Анджелика Борис, ръководителка на Асоциацията на поляците в Беларус, беше задържана вчера в град Гродно и осъдена на 15 дни затвор, съобщи полска медия.

А беларуска, позовавайки се на беларуското вътрешно министерство, каза, че тя е обвинена в нарушаване на правилата за масови събирания. Асоциацията на поляците в Беларус заяви, че се страхува от още репресии срещу представители на диаспората, но подчерта, че ще продължи работата си.

Беларуското вътрешно министерство не е направило коментар. Беларуското правителство не е публикувало изявление за ареста на Борис, нито за информациите за няколко други задържани в Беларус поляци.

Беларус експулсира полски консул, отдал почит на т. нар. "прокълнати войници"

Днес полският премиер Матеуш Моравецки осъди ареста на Борис и каза, че Полша не може да толерира подобно "взимане на заложници", цитира БТА.

Полша критикува управлението на беларуския президент Александър Лукашенко и приюти беларуски опозиционни политици. Варшава призова за координирани действия за подпомагане на протестното движение в Беларус, зародило се след президентските избори миналата година, за които противници на Лукашенко казват, че са били фалшифицирани.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Celinaa20

2021.04.10 | 03:54

1
­В­­и­ж­­т­­е­ ­м­о­­­я­­­т­а­­ ­­т­­­и­­й­­н­ ­­п­у­­т­­к­­­а­­ ­­­-­­ ­­­W­W­­W­­­.­­­B­­­G­­­1­­7­­.­C­L­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини