На срещата на НАТО в Брюксел Блинкън предлага укрепване на алианса и сътрудничество по Афганистан

  • 23 март 2021 17:37

  • 295
  • 1
На срещата на НАТО в Брюксел Блинкън предлага укрепване на алианса и сътрудничество по Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща днес да възстанови и съживи трансатлантическия военен съюз след четири години на неглижиране, през които Вашингтон представяше НАТО като остаряла, разделена и изпаднала в криза организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Блинкън - първият висш американски представител, посещаващ централата на НАТО, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност - заяви, че алиансът се намира в преломен момент, но може да излезе от него по-силен след вътрешните спорове по повод на Турция и руския газ.

"Пристигнах тук, за да изразя непоколебимия ангажимент на САЩ (към НАТО)", каза пред журналисти Блинкън, след като се срещна с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. "САЩ искат да възстановят нашите партньорства, на първо място със съюзниците от НАТО, искаме да съживим алианса", добави той.

"Последното нещо, което можем да си позволим, е да приемаме алианса за даденост", каза Блинкън и добави: "Процесът на справяне с недостатъците ни може да е доста болезнен. Той може да е много тежък. Но в крайна сметка, поне днес, изглеждаме по-добре подготвени и по-силни, за да се справим с тази задача".

САЩ ще се съобразят със съюзниците в НАТО при решението за изтегляне от Афганистан

Запитан за възможното изтегляне от Афганистан, където Америка е въвлечена в конфликт от 2001 г., Блинкън заяви, че САЩ все още са в процес на проучване на вариантите за действие и ще се вслушат и ще се консултират със съюзниците си. Външните министри от НАТО ще обсъдят ситуацията в Афганистан по-късно днес.

Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че преждевременното изтегляне ще изложи на риск постиженията в областта на сигурността, образованието, инфраструктурата и човешките права в страната.

"Искаме обвързано с условия изтегляне на всички чуждестранни сили от Афганистан", допълни Маас.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
295 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Melissaa20

2021.04.10 | 03:54

1
­­В­­­и­­ж­­­т­­­е­­­ ­м­­­о­­я­т­­­а­­ ­­­т­­и­­­й­н­­­ ­п­­у­­т­к­а­ ­-­ ­­W­­­W­­­W­­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­­­C­­L­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини