Полски писател може да получи присъда затвор, след като нарече президента "дебил"

  • 23 март 2021 13:27

  • 255
  • 4
Полски писател може да получи присъда затвор, след като нарече президента "дебил"
© Pixabay

Полски писател и сценарист може да лежи до три години в затвора, след като нарече "дебил" президента Анджей Дуда заради коментари на последния по повод победата на демократа Джо Байдън в президентската надпревара в САЩ, предаде Франс прес.

Якуб Жулчик, сценарист на популярни сериали като "Белфер" (2016 г.), излъчен и под заглавие "The Teach" от "Канал плюс", заяви във Фейсбук, че прокуратурата му е повдигнала обвинение в обида на държавния глава.

"Мисля, че от много отдавна съм първият писател в тази страна, съден за написаното от него", добави той. В пост, качен на 7 ноември 2020 г., писателят коментира забавно формулиран туит, в който Дуда бе писал: "Поздрави на Джо Байдън за успешната му президентска кампания", допълвайки: "Очакваме да бъде номиниран от избирателната колегия".

И Полша готви нов локдаун

Дуда, избран през юли 2020 г. и подкрепен от управляващата популистка дясна партия "Право и справедливост", поддържаше силни лични връзки с предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, изгубил изборите срещу Байдън, припомня АФП.

Говорителка на варшавската прокуратура - Александра Скшиняж, заяви вчера пред полската агенция ПАП, че през март е повдигнато обвинение срещу човек на име Якуб Ж. Той е обвинен, че е "отправил публична обида към президента на Република Полша, използвайки термин, общопризнат за оскърбителен", каза тя.

Според говорителката заподозреният е разпитан, но не се е признал за виновен. Посочил е, че посланието му "представлява критична оценка за действията на президента".В своя пост, публикуван малко след изборите в САЩ на 3 ноември, Жулчик заявява, че "не съществува такова нещо като номинация от избирателната колегия" и че утвърждаването на изборната победа на Байдън е "само формалност". "Анджей Дуда е дебил", добавя той.

Полша често е критикувана заради законите си срещу обидата, включително за накърняване на религиозните чувства и поругаване на националното знаме или на знамената на други страни, посочва АФП.

Последвайте канала на

Novini.bg
255 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Jennifera18

2021.04.10 | 03:54

4
­В­­и­­ж­т­е­ ­­м­о­я­т­а­­ ­­т­и­й­н­­ ­­п­у­­­т­к­а­ ­-­ ­­­W­W­W­­­.­B­­­G­­1­­­7­­.­C­­L­U­B­­
АСЕН ИЛИЕВ

2021.03.23 | 13:47

3
И АЗ КАЗВАМ, ЧЕ Е ДЕ БИЛ :) ..И ЛАЙ НО!

2021.03.23 | 13:47

2
Да кажете нещо за свободата на словото в България. 111 то място, как ви се вижда Полша?
САМО ИСТИНАТА

2021.03.23 | 13:40

1
БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК А С. ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА НЕ БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ А С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ Я ПРИЕМЪТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЗАКОН ВСИЧКИ ДЕЦА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАВАТ ДЖЕНДЪРИ КОГАТО ТЕ СИ ПОИСКАТ ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ КАТО ТОВА НА БРАД ПИТ ИЛИ ИСКАТЕ ТЕ ДА СА НОРМАЛНИ И НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ МАЛКИТЕ ФИРМИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК КОЛКОТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП

Добави коментар

Водещи новини