Великобритания обяви Русия за главна заплаха за сигурността на Европа

  • 23 март 2021 09:24

  • 617
  • 15
Великобритания обяви Русия за главна заплаха за сигурността на Европа
© getty images

Правителството на Великобритания смята, че Русия остава главната заплаха за европейската сигурност. Това се посочва в представения вчера план за мащабна модернизация на британските въоръжени сили.

"Русия продължава да представлява главната ядрена, конвенционална военна и хибридна заплаха за европейската сигурност. Благодарение на модернизацията на руските въоръжени сили, способността им да интегрират всички направления на дейността на държавата и повишената готовност да поемат рискове, Русия се явява умел и непредсказуем играч", се изтъква в документа, цитиран от ТАСС.

В текста се отбелязва способността на руските войски да нанасят прецизни удари с помощта на интегрирани системи за противовъздушна отбрана, "лишавайки Великобритания и нейните съюзници от свобода на действие". Подчертава се, че Руската федерация "представлява значителна заплаха за способността на Обединеното кралство да подкрепя собствените си сили и да защитава интересите си в Европа, Източното Средиземноморие и Близкия изток".

В неделя британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви в интервю за Би Би Си, че обнародваното от Лондон решение миналата седмица за увеличаване на британския ядрен потенциал е свързано с укрепване на противоракетната отбрана в Русия.

"Русия инвестира средства в развитието на значителни подводни способности, включително дълбоководни, които могат да застрашат подводните кабели, както и торпедо, способно да достави ядрена бойна глава до крайбрежни цели", се посочва в документа.

Великобритания съкращава армията си

Страните от НАТО отдавна посочват предполагаемата заплаха, която руските подводници могат да представляват за подводните оптични кабели за интернет. За да се противопостави, Великобритания възнамерява да пусне на вода модерен разузнавателен кораб през 2024 г., една от основните задачи на който ще бъде откриването на чужди подводници и защитата на подводните комуникационни кабели.

Като цяло в целия документ от 70 страници Русия се споменава 11 пъти, Китай - девет пъти. Нарастването на влиянието и военната мощ на Китай е наречено "най-важният геополитически фактор в съвременния свят". Отбелязва се, че "Китай представлява комплексно, системно предизвикателство", на което трябва да се противостои за защита на ценностите и глобалните интереси на Великобритания.

Документът беше публикуван след изчерпателния обзор на британското правителство по въпросите на сигурността, отбраната и външната политика на Обединеното кралство, публикуван миналата седмица. Наред с другото в него се казва, че страната ще увеличи ядрения си арсенал и значително ще разшири военния си потенциал в други области, с особен акцент върху космоса и киберсферата. В него Русия е наречена "най-острата пряка заплаха за Великобритания".

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви в отговор, че позиционирането на Русия като някаква заплаха е неприемливо за Москва, "защото това не е вярно".

 

Последвайте канала на

Novini.bg
617 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Jennya19

2021.04.10 | 03:54

15
­В­и­­­ж­­т­­е­ ­­м­­­о­­­я­­­т­­а­­ ­­­т­и­­­й­­н­­­ ­п­у­­т­­к­а­­ ­­­-­ ­W­W­W­­­.­­­B­­G­­­1­­7­­.­­­C­­L­­U­­B­­
РОБИНЗОН КРУЗО

2021.03.23 | 11:59

14
АЗ РАЗБИРАМ ЧЕ ПЕТЯ МАЛКО Е ПОДИВЯЛА И ЗАТОВА МИ СЕ ЗЪБИ, РЪМЖИ, ХВЪРЛЯ КЪЧОВЕ, НО НЕКА СЕ ОПИТА ВСЕ ПАК, ДА ПОЛОЖИ МАЛКО УСИЛИЯ ДА СЕ ДЪРЖИ ЧОВЕШКИ ДО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА РЕМОНТА :)
РОБИНЗОН КРУЗО

2021.03.23 | 11:50

13
И НАДЯВАМ СЕ, ЩЕ ОЦЕНИТЕ ФАКТА, ЧЕ ВЗЕХ 100 СТАРИ, ЗАЦАПАНИ БУТИЛКИ, ВМЕСТО ДА СИ ВЗЕМА НОВИ И ДА НЕМАМ НИКАКВИ ИЗЛИШНИ ГЛАВОБОЛИЯ И, УСИЛИЯ :)
МИЛКО КАЛАЙДЖИЕВ

2021.03.23 | 11:27

12
ПОСЛЕДНИТЕ 2000 ГОДИНИ ПОКАЗАХА И, ДОКАЗАХА!, ЧЕ ОТ ЖИВОТНОТО, ЧОВЕК НЕМА КАК ДА СТАНЕ. ЗАТОВА ПРОДАВАМ ЛАДА 2105 БЯЛА И 2101 СТАРО ЗЛАТО, ЗА РАЗКУЛАЧВАНЕ У МОБИЛЕТО. :)
МИРА И МИЛКО КАЛАЙДЖИЕВ

2021.03.23 | 10:44

11
РЕШИЛА ПЕТЯ ДА ПОКАРА МЕРЦЕДЕС, ДАЛА ГАЗ ДО КРАЯ И.... СЕ ОЗОВАЛА В "РАЯ" :)
ODIN

2021.03.23 | 10:36

10
АКО ПЕТЯ МЕ БЕШЕ ИЗКАРАЛА ОТ ХИБЕРНАЦИЯ, ВМЕСТО ДА СЪТВОРЯВА АБСОЛЮТНИ ИДИ ОТЩИНИ, СЕГА НЯМАШЕ ДА СТРАДА :)
РОБИНЗОН КРУЗО

2021.03.23 | 10:33

9
КАТО ТИ ХРУМНЕ ЗАБАВНАТА ИДЕЯ ДА СЕ ЧИФТОСАШ С ЖИВОТНИТЕ, ИМА ЦЕНА КОЯТО ТРЯБВА ДА ПЛАТИШ. КАКВО ВИ КАЗА БАБА ВАНГА? - НЕ ИСКАЙТЕ МНОГО, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА МУ ПЛАТИТЕ ЦЕНАТА! :) ЗАТОВА ПОДИВЯЛИТЕ ПАНДОРКИ СТРАДАТ СЕГА, НО АЗ НЯМАМ ВИНА.
РОБИНЗОН КРУЗО

2021.03.23 | 10:29

8
АКО РАЗПОЛАГАХ С КОРАБ С 3-4 МИЛИАРДА ХИБЕРНАЦИОННИ КАМЕРИ, ПА И МЯСТО, КЪДЕТО ДА ГИ ЗАКАРАМ, ПА И ОЩЕ СТОТИНА МИЛИОНА БОГОВЕ, ДА ГИ ПРЕПРОГРАМИРАТ, ЩЯХ ДА СПАСЯ ВСИЧКИТЕ ПОДИВЯЛИ ПАНДОРКИ, НО ДОРИ И БОГОВЕТЕ НЕ СА ВСЕМОГЪЩИ :)
РОБИНЗОН КРУЗО

2021.03.23 | 10:20

7
АМА НЕ ОРИГИНАЛНИЯ, А ТОЯ ОТ РЕДАКТИРАНИЯ ТУК ВАРИАНТ, (Робинзон Крузо - Даниел Дефо. 1978. Изд. Народна младеж, София. Роман за деца. ІІ изд. Адаптация за деца: на Ф. Аустин.), ПОСЛЕДНИЯ ОЦЕЛЯЛ ЧО-ВЕК СЛЕД КОРАБОКРУШЕНИЕТО ИМА САМО 100 ХИБЕРНАЦИОННИ КАМЕРИ, ЗА ДА СПАСИ ПОДИВЯЛАТА ППП-АНДОРКА ППП-ЕТЯ 100-БАРОВА :)
ti

2021.03.23 | 10:18

6
da angliiski smeshnik rusia e zaplaha no za pederasite I hermafroditite kato teb ot evropa a ne za sigurnostta na evropa/

Добави коментар

Водещи новини