"Спутник V" "клати стола" на премиера на Словакия

  • 15 март 2021 19:00

  • 1226
  • 2
"Спутник V" "клати стола" на премиера на Словакия
© gettyimages

Половината партии от управляващата коалиция в Словакия настояха днес министър-председателят Игор Матович да напусне, след като поръча доставка на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" и заради спорове заради стила му на управление, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Лидерът на партията "Свобода и солидарност" Рихард Сулик каза, че неговата формация ще напусне правителството, ако Матович не подаде оставка и не предложи заместник, който да състави нов кабинет със същата четирипартийна десноцентристка коалиция.

Хърватия е готова да приеме пациенти с COVID-19 от Чехия и Словакия

Сулик спомена съпартиеца на Матович - финансовия министър Едуард Хегер, като възможен заместник. Призив за оставката на Матович отправи и друг коалиционен партньор - партията "За хората". Ако двете партии напуснат коалицията, правителството ще изгуби мнозинството си в парламента. Това обаче няма непосредствено да доведе до предсрочни избори, каквито разбунтувалите се срещу премиера партии казват, че искат да избегнат.

Правителството е обхванато от спорове за ръководния стил и от лични конфликти между Матович и неговите партньори. Напрежението ескалира, след като премиерът, въпреки възраженията и без да уведоми партньорите си, нареди доставка на ваксината "Спутник V", макар че тя не е получила одобрение от лекарствения регулатор на Европейския съюз.

Словакия, която е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа, получи на 1 март 200 000 дози от руската ваксина от договорени 2 милиона, но още не е започнала ваксинация с тях, докато словашките власти правят преглед на пратката.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Anna21

2021.04.10 | 03:55

2
­­В­­и­­­ж­т­­е­ ­­­м­­о­я­т­а­­ ­­­т­и­­й­­н­­­ ­­­п­­у­­т­­­к­­а­­ ­-­ ­­­W­W­W­­.­­­B­­G­­­1­7­­.­­­C­­L­­U­­B­
БАЦЕ

2021.03.15 | 21:10

1
Спутник никога!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини