Италия затяга ограничителните мерки, Португалия предпазливо ги разхлабва

  • 15 март 2021 16:15

  • 390
  • 1
Италия затяга ограничителните мерки, Португалия предпазливо ги разхлабва
© gettyimages

В три четвърти от Италия, която регистрира над сто хиляди смъртни случая от COVID-19, от днес е в сила по-строг локдаун, предаде Франс прес. Италианците, за които се отнасят новите ограничения, ще са под карантина до 6 април, което включва великденските празници.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Училищата, ресторантите, магазините и музеите в по-голямата част от страната през този период ще са затворени.

Нови COVID мерки в голяма част от Италия

Италианските власти се надяват на подобрение на ситуацията през втората половина на пролетта, заяви здравният министър Роберто Сперанца.

Италия миналата година стана първата европейска държава, засегната от коронавируса, което доведе до въвеждането на локдаун в северната част на страната, който впоследствие бе наложен на цялата територия.

Също днес Португалия започна да смекчава мерките, въведени заради коронавируса, съобщава БТА.

Детските ясли и началните училища в страната бяха отворени, наред с фризьорските салони и библиотеките. Португалските власти планират ограничителните мерки постепенно да бъдат отменени до началото на май. Целта на предпазливия подход е да бъде избегнат нов пик на епидемията, с какъвто Португалия се сблъска в началото на тази година.

"Днес навлизаме в първата фаза от отмяна на карантинните мерки, която трябва да е внимателна, постепенна и добре премислена. Не можем да си позволим да поемем рискове и да пропилеем всичко", което постигнахме в борбата с COVID-19, заяви в профила си в Туитър португалският премиер Антониу Коща.

Според плана за постепенно смекчаване на мерките призивът за оставане у дома ще отпадне след великденския уикенд в началото на следващия месец. Гимназиите, университетите и театралните салони ще бъдат отворени на 19 април, а ресторантите и спортните зали - в началото на май.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jennifera23

2021.04.10 | 03:55

1
­­В­­и­ж­­т­­е­ ­­­м­­­о­­­я­­т­­а­ ­­­т­­и­­й­­­н­­ ­­п­­у­­т­­­к­а­­ ­­-­ ­W­W­W­­.­B­G­­1­7­.­­C­­­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини