Умората от пандемията подлага на изпитание меката стратегия на Швеция срещу COVID-19

  • 11 март 2021 14:04

  • 708
  • 1
Умората от пандемията подлага на изпитание меката стратегия на Швеция срещу COVID-19
© gettyimages

Нежеланието на Швеция да въведе локдаун заради COVID-19 е подложено на изпитание от нарастващата умора от пандемията и бързото разпространение на може би по-заразния вариант на коронавируса, идентифициран първо във Великобритания, и от борбата на страната с третата вълна. Тези северна държава се въздържаше от затваряни в хода на пандемията, като разчиташе на социалното дистанциране и хигиенните препоръки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Училищата и предприятията останаха отворени през повечето време. Шведската здравна агенция твърдеше, че доброволните мерки могат да постигнат също толкова, колкото локдауните, без да пострадат до такава степен икономиката, благосъстоянието на децата и общото здраве на населението. Друг основен аргумент на шведската стратегия за по-малко намеса е, че тя е по-устойчива във времето.

България е получила партида ваксини на "АстраЗенека", подложена на проверка

Властите обаче установяват, че придържането към противоепидемичните правила може би отслабва.

"Налице е много от това, което се нарича умора от пандемията, и трябва да го имаме предвид" каза този месец шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел.

"Виждаме добри резултати след въведените през ноември и декември мерки, но сега трябва да ги затегнем отново", добави той.

Днес влезе в сила нов закон, позволяващ на правителството да затваря предприятия, което би било най-драстичната мярка досега. Здравният министър Лена Халенгрен каза вчера, че за момента няма планове за локдаун. След спада през януари и февруари броят на новите случаи на коронавирус в Швеция отново се увеличава. Комбинацията от навлизането на т. нар. британски вариант и претоварената здравна система доведе до призиви за локдаун.

"Ние сме в средата на трета вълна и за да не се превърне тя в безконтролно цунами, трябва да предприемем отрано твърди действия", каза тази седмица Ани Льооф, председател на опозиционната Партия на центъра.

Тя поиска затваряне на моловете за три седмици. От ноември насам Швеция постепенно добавя по-задължаващи ограничения и по-твърди препоръки. Ресторантите и кафенетата трябва да затварят в 20.30 ч., а броят на хората в магазините бе ограничен. Не всички са така сигурни в ползата от локдауна.

"Какъв е смисълът да затваряш година след началото на пандемията?", попита Томас Явуз, 35-годишен собственик на пицария в центъра на Стокхолм. "Нещото, което харесвах в шведския модел, бе това, че ни предоставяше лична отговорност, а по-стриктните правила ще ни я отнемат", добави той.

Докато заразените се увеличават, смъртните случаи намаляват през последните два месеца. Властите смятат, че тази тенденция се дължи отчасти на ваксините.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Melissaa23

2021.04.10 | 03:56

1
­­­В­­­и­ж­­­т­­­е­­ ­­м­о­­я­­­т­­­а­­­ ­­­т­­­и­й­­н­­ ­п­­­у­­­т­к­­­а­­­ ­­­-­­ ­­­W­­W­W­.­B­G­­­1­­­7­­.­­­C­­­L­­U­­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини