ЕК предлага промени за по-лесно осигуряване на хуманитарна помощ

  • 10 март 2021 12:40

  • 151
  • 1
ЕК предлага промени за по-лесно осигуряване на хуманитарна помощ
©

Европейската комисия предложи днес хуманитарните дейности на ЕС да бъдат съобразени със значително нарастващите нужди на фона на пандемията.

Комисията предлага ускоряване на предоставянето на хуманитарна помощ и преодоляване на причините за кризите. Предвижда се ЕС да се намесва пряко в хуманитарни кризи, когато обичайните механизми за предоставяне на помощ чрез партньори са неефективни или недостатъчни. Целта е да се даде възможност за обединяване на ресурси и да се улесни тяхното разполагане на място, се посочва в съобщението на ЕК.

Увеличават се преките и често преднамерените нападения на воюващи страни срещу цивилни, болници и училища, в нарушение на международното хуманитарно право, отчита комисията. През 2019 г. е съобщено за 277 нападения срещу хуманитарни работници, като загиналите са 125 души.

Румъния праща хуманитарна помощ на Молдова за борба с COVID

ЕК предлага постоянно наблюдение на нарушенията на международното хуманитарно право и отразяването му в политиката за налагане на санкции, включително чрез осигуряване на хуманитарни изключения във въведените санкции. Цитирани са данни от проучване, според които 91 на сто от участниците са изразили положително мнение за финансираните от ЕС хуманитарни дейности.

Комисията отбелязва, че ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ в света с дял около 36 на сто. Според ООН тази година над 235 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ - един от всеки 33 души по света. Това е увеличение с 40 на сто спрямо оценените нужди за 2020 г. и почти тройно увеличение от 2014 г. насам. Броят на принудително разселените хора също се е увеличил до 79,5 милиона в края на 2019 година.

През 2020 г. призивите на ООН за хуманитарна помощ достигнаха почти 32,5 милиарда евро - най-високата сума досега, като само 15 милиарда евро са били предоставени като финансиране. Миналата година трите най-големи донора - САЩ, Германия и ЕС - са предоставили 59 на сто от хуманитарното финансиране в световен мащаб. В ЕС само четири държави и ЕК осигуряват около 90 на сто от европейското хуманитарно финансиране, се посочва в съобщението

Последвайте канала на

Novini.bg
151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Angelaa21

2021.04.10 | 03:56

1
­В­и­ж­т­­е­ ­м­­о­­я­­­т­­а­­ ­­­т­­и­­й­­н­ ­­п­у­­т­­к­а­­ ­­­-­­ ­­­W­­W­W­­­.­B­­­G­1­7­­­.­C­­­L­­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини