Швейцария гласува за забрана на бурката и никаба

08 март 2021 10:19

Швейцария гласува за забрана на бурката и никаба
© Getty images
417 1

Швейцарците гласуваха вчера за забрана да се прикрива лицето, пише френският в. "Паризиен", като подчертава, че текстът не споменава нито бурката, нито никаба, но именно тези части от облеклото бяха в прицела на популистката Швейцарска народна партия, предложила новия закон. Плакатите, с които се водеше агитацията, не оставяха никакво място за съмнение за целта на референдума.

Въпреки, че 5,5 на сто от швейцарците са мюсюлмани, след продължил с години дебат страната се присъединява към Франция, Австрия, България, Белгия и Дания, информира БТА. През 2009 г. швейцарците вече гласуваха за забрана на строеж на минарета на джамиите, припомня френското издание.

Повечето от 400-те хиляди мюсюлмани в Швейцария не произлизат от Магреб, а от Балканите и Турция и са добре интегрирани в обществото, посочва френският в. "Поан". Забраната на прикриването на лицето означава "отхвърляне на една тоталитарна идеология, която няма място в една демокрация", заявява Саида Келер-Месахли, основателна на организацията Форум за прогресивен ислям. "Всички, които казаха "да" на забраната, разбират, че тази униформа, която искат да наложат на мюсюлманката, противоречи на човешките права", добавя авторката на книга за Швейцария и ислямизма.

Италия изгони марокански имам, подкрепял "Ислямска държава"

ШНП представи внесената от нея инициатива като "сблъсък на цивилизациите", в който тя защитава Швейцария от "ислямизацията на Европа и нашата страна", отбелязва в. "Ню Йорк таймс". За да получи подкрепата на партии от друга част на политическия спектър обаче, партията я представяше и като законопроект, целящ да освободи жените от религиозно подтисничество, както и да помогне на полицията да се бори с хулиганите на улични протести и спортни събития.

Участниците в тях често използват ски-маски, за да прикриват лицата си. Забраната получи и подкрепата на някои либерални мюсюлмани, отбелязва изданието.

Novini.bg
417 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Naomia23

2021.04.10 | 03:56

91285
­В­­­и­­­ж­т­е­­­ ­­­м­­о­­­я­т­­­а­ ­­­т­и­й­­­н­­­ ­п­у­­т­­­к­­а­­­ ­­­-­ ­W­­­W­­­W­­­.­­B­G­1­­7­.­­C­L­­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини