Италия: Ще продължим да спираме износа на ваксини, докато има забавяне на доставките

  • 05 март 2021 18:34

  • 582
  • 3
Италия: Ще продължим да спираме износа на ваксини, докато има забавяне на доставките
© Getty Images/Guliver (архив)

Докато има забавяне във веригата на доставките, Италия ще продължи да спира износа на ваксини срещу COVID-19 от ЕС, както направи с партидата от 250 000 дози от ваксината на "Астра Зенека", предназначени за Австралия, заяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо, цитиран от АНСА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32985

"Фармацевтичните компании закъсняват с доставките, които са обещали на ЕС", заяви Ди Майо на пресконференция след преговори с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан в Рим. "Докато има забавяне, ще продължим да блокираме износа", подчерта министърът, като добави, че това не е враждебно действие спрямо Австралия. Съществуват европейски правила, които предвиждат в случай на забавяне да се блокира износа за страни, които не са в уязвимо положение, посочи италианският външен министър, като отбеляза, че решението е взето съвместно с европейски институции.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви днес, че разбира действията на Италия.

Като спря износа на дозите, произведени в завод близо до Рим, Италия стана първата страна от ЕС, използвала новия европейски механизъм за контрол на износа. ЕК разреши тази стъпка, защото "Астра Зенека" не е доставила на Европа обещаните ваксини, а Австралия не е в уязвимо положение, отбелязва АНСА.

ЕС и Италия блокираха пратка на "АстраЗенека" за Австралия

"В Италия умират по 300 души на ден. Така че със сигурност мога да разбера високата степен на безпокойство в Италия и в много други страни в Европа", заяви Морисън, цитиран от АФП. Австралийският премиер подчерта, че ситуацията в Австралия далеч не е същата.

Австралийският здравен министър Грег Хънт обаче е поискал от Европейската комисия да преразгледа решението, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
582 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
МУТРИ ВЪН

2021.03.05 | 21:09

1
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И СЛЕД ТОВА СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

2021.03.06 | 10:13

3
КАКВА НАГЛОСТ! МУТРИТЕ ВИКАТ -МУТРИ ВЪН!

2021.03.06 | 10:12

2
КАКВА НАГЛОСТ! МУТРИТЕ ВИКАТ -МУТРИ ВЪН!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини