ЕП предава ЕК на съд заради визите за САЩ

  • 04 март 2021 19:04

  • 927
  • 0
ЕП предава ЕК на съд заради визите за САЩ
© Pixabay

Европейският парламент съобщи, че предава на съд Европейската комисия заради липсата на визова реципрочност със САЩ, предаде БТА.

Решението е подписано от председателя на ЕП Давид Сасоли след становище на парламентарната правна комисия. ЕП подвежда ЕК под отговорност пред Съда на ЕС за това, че не е успяла да предприеме действия в законния срок. По-рано ЕП прие две резолюции по този въпрос, като миналата година настоя ЕК да предложи връщане на визите за гражданите на САЩ заради това, че Вашингтон изисква визи за граждани на България, Хърватия, Кипър и Румъния.

Това, че т. нар. визова реципрочност не е постигната, бе установено от ЕК през 2014 година. През 2016 г. изтече срокът, в който комисията трябваше да предложи връщане на визовия режим. Ако бе спазила закона, ЕК трябваше да предложи визите да бъдат върнати временно, за срок от 12 месеца.

Емил Радев: Кога ЕК ще изпълни европейското законодателство за визова реципрочност със САЩ?

Комисията уточни неколкократно, че не спазва закона заради продължаващите преговори с Вашингтон и заради опасения, че връщането на визите би донесло повече вреди, отколкото ползи. Преди три месеца ЕК представи доклад, който показа за първи път спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто, при изискване отказите да бъдат под три на сто от подадените заявления. При Кипър делът на отказите се задържа под три процента, а при Хърватия достига 4 на сто по данни за 2019 фискална година.

ЕК отбеляза, че тази пролет предстоят нови разговори с властите в САЩ по въпроса с отмяната на визите. Решенията на Европейския съд обичайно се произнасят около две години след внасянето на иск. 

Последвайте канала на

Novini.bg
927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини