Виктор Орбан призова за ново европейско дясно след раздялата с ЕНП

  • 04 март 2021 18:12

  • 1174
  • 3
Виктор Орбан призова за ново европейско дясно след раздялата с ЕНП
© gettyimages

Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, призова днес за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент - тази на Европейската народна партия (ЕНП), съобщи БТА.

"Сега задачата да е изградим ново европейско демократично дясно без ЕНП", написа Орбан на страницата си във Фейсбук.

Унгария обяви локдаун заради ръста на случаите на COVID-19

"ЕНП окончателно се превърна в придатък на европейската левица", заяви премиерът.

Спорът между ръководството на ЕНП и ФИДЕС тлееше от години и се ожесточи след обиди по адрес на представителя на ЕНП и бивш председател на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Политиката на унгарския премиер, включително рестриктивните закони за получаването на убежище и законодателството за дейността на неправителствените организации, все повече изостряше отношенията между консервативното му правителство и другите политически формации от ЕНП, както и тези с Еврокомисията.

Самият Орбан обвинява групана на ЕНП, че се е отдалечила прекалено много от консервативните си ценности.

През 2019 г. членството на ФИДЕС в ЕНП беше замразено, а вчера 12-те европейски депутати на унгарската партия окончателно напуснаха групата. Предвижданото от Орбан ново европейско дясно ще предложи "дом за всички европейски граждани, които не искат мигранти, мултикултурализъм, които не са пристрастени към ЛГБТ манията, които защитават християнските традиции и уважават националния суверенитет", каза той днес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1174 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.03.04 | 20:15

2
Орбан е слугата на Путин

2021.03.04 | 20:55

3
орбан е унгарският бойко, а бойко е бългрският путин.
МУТРИ ВЪН

2021.03.04 | 18:48

1
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И ПОСЛЕ СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

Добави коментар

Водещи новини