Вулканът Етна изнася поредното си зрелищно представление

  • 26 февруари 2021 14:09

  • 555
  • 0
Вулканът Етна изнася поредното си зрелищно представление
© Pixabay

Вулканът Етна, който се извисява над Източна Сицилия, винаги предизвиква суперлативи, когато се говори за него. Той е най-активният и най-широкият вулкан на континента. А неговата огнена и ярка демонстрация на сила, продължаваща дни, седмици и понякога дори години, винаги е зрелищна. За щастие последното изригване на Етна, което привлече вниманието на света, не доведе нито до пострадали, нито до евакуация. Но всеки път, когато вулканът се активизира, той смайва наблюдаващите и поражда страхопочитание у геолозите, които са посветили кариерата си на това да следят за всяка негова вибрация, тътен и изригване, предава БТА.

Какво се случва сега?

На 16 февруари Етна изригна отново и избълва високо в небето лава, която после се стече по източния склон на планината към необитаваната долина Вале дел Бове, широка три и дълга пет километра. Вулканът изхвърли също пепел и парчета втвърдена лава, които започнаха да се сипят по южния му склон.

Активността на Етна оттогава не спира, а изригванията са повече или по-малко интензивни. Огнената лава осветява нощното небе в страховити оранжеви и червени нюанси. Никой не знае колко дълго ще продължи този период на вълнуваща активност, казват вулканолозите, работещи в обсерваторията на Етна на Националния институт по геофизика и вулканология.

Изригване на вулкан наложи затваряне на летище в Индонезия

Първите драматични кадри от вулкана омагьосаха хората този месец, но в действителност вулканичната активност започна още през септември 2019 г., като се засили през последните два месеца. Тя засяга основно югоизточния кратер, който се образува през 1971 г. в резултат на поредица от вулканични фрактури.

Не е за пропускане

Етна се извисява на 3350 метра над морското равнище и диаметърът му е 35 километра, въпреки че вулканичната активност променя височината на планината през годините. От време на време летището на Катания, най-големия град в източната част на Сицилия, бива затваряно за часове или дни, когато заради пепелта във въздуха летенето става опасно.

В началото на неотдавнашния период на изригване летището бе затворено за кратко. Но когато пилотите и пътниците, летящи от и до Катания, хвърлят поглед към огненочервеното петно в тъмното небе, гледката за тях е вълнуваща.

Да свикнеш да живееш край вулкан

Потоците от лава от Етна се стичат най-вече по необитаемите склонове на вулкана и животът в градчетата и селата на други места в планината си продължава необезпокояван. Понякога, както през последните дни, парченца втвърдена лава обаче се сипят по улиците, подскачайки по колите и тропайки по покривите.

За много местни жители това обаче е дребно неудобство в сравнение с ползите, които им носи вулканът. Потоците от лава са направили почвата плодородна. Ябълките и лимоните са в изобилие. От лозята по склоновете на вулкана се произвеждат едни от най-популярните сицилиански червени и бели вина, носещи името Етна.

Вулканът Етна освети нощното небе с експлозии и фонтани от лава

Туризмът носи приходи. Туристите се наслаждават на гледките към огнедишащата планина и към ослепително синьото Йонийско море в нейното подножие. За скиорите, които търсят непретъпкани от хора склонове, Етна е любима дестинация.

Вулканът може да е смъртоносен

Вдъхновила древногръцки легенди, Етна има много прочути изригвания в историята. За това от 396 година преди Христа се твърди, че е спряло картагенската армия. През 1669 г. по време на най-тежкото, според оценките, изригване на Етна, лавата погребва част от Катания, на около 23 километра, погълвайки дузина села. Изригването през 1928 г. прекъсва железопътна линия, която обикаля вулкана в подножието му.

В по-ново време, през 1983 г. се наложи използването на динамит, за да бъде отклонен потокът от лава, застрашаващ обитаеми зони. През 1992 г. армията издигна стена от пръст, за да възпре лавата, спускаща се от Етна месеци наред и заплашваща да залее Дзаферана Етнеа. В един момент димящата лава спря на два километра от края на града с население от няколко хиляди души. През последния век, който е само миг от геоложкото време, характерни за Етна са нискоенергийните изригвания и потоците от лава, стичащи се от върха и от странични цепнатини.

Последвайте канала на

Novini.bg
555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини