В Австрия е нараснал броят на молбите за получаване на бежански статут

26 февруари 2021 10:52

В Австрия е нараснал броят на молбите за получаване на бежански статут
© Pixabay
179 2

В Австрия броят на мигрантите, подали документи за получаване статут на бежанци, се е увеличил през 2020 г. с около 10 процента в сравнение с предходната година. Това се случва за първи път след кризата през 2015 г., противно на общата тенденция на намаляване на мигрантите и въпреки пандемията. Данните бяха изнесени вчера на пресконференция в Министерството на вътрешните работи, съобщава осведомителната агенция АПА.

Докато в ЕС броят на мигрантите, потърсили статут на бежанци, е намалял с 31 процента, в Австрия документи са подали 14 192 души, докато през 2019 г. техният брой е бил 12 886, а през 2018 г. - 13 746.

Австрия не е най-желаната страна за мигрантите. Голяма част от тях са на път към Германия или Северна Европа, но, заловени от австрийските власти, подават документи в Австрия. Особено висок е ръстът на непридружени малолетни, възлизащ на 70 процента.

Специалистите от Министерството на вътрешните работи си обясняват този факт с географското положение на страната и с актуалните основни маршрути. Особено предпочитан е този от Северна Македония през Сърбия и Унгария, но и през Румъния, докато от Турция към Гърция се отчита по-слаб трафик.

В годината на пандемията се промени националността на каналджиите. Ако преди групите бяха водени преди всичко от афганистанци, пакистанци и иракчани, миналата година са били заловени все повече сирийци, австрийци и холандци, отбеляза Гералд Татцгерн, ръководител на централната служба за борба с криминалното превозване на хора.

Според него коронвирусът е довел до нова ситуация, прибавя се и мотивът за бягство на запад поради по-добрите възможности за лечение в сравнение с условията в бежанските лагери, както и поради шанса за ваксиниране. В момента цената за превозване до западна държава е между 1500 и 1600 евро.

Документи за получаване статут на бежанци подават най-често сирийци и афганистанци, това положение остава непроменено и през 2020 година. Изненадващ и необясним остава фактът, че рязко се е увеличил броят на мароканците - с 355 процента, при положение, че вероятността те да получат статут на бежанци е едва един процент. Много често при мароканците и алжирците се прилага бърза процедура, при която първото решение по случая се получава в рамките на 72 часа. Но е много трудно гражданите на Мароко и Алжир да бъдат изведени от Австрия.

Значителен спад на подадените молби за убежище в ЕС

През миналата година Австрия са напуснали общо 8700 мигранти, 51 процента от тях доброволно, останалите са били екстрадирани. Служителите на Министерството на вътрешните работи подчертават, че 54 процента от екстрадираните са били осъдени за извършени престъпления.

Въпреки пандемията процедурата трае сравнително кратък период. От юни 2018 г. средната продължителност на присъждане на статут на бежанец или отхвърляне на молбата трае по-малко от четири месеца. Все още нерешени са около 21 000 случая, 15 000 от тях се намират в съда. В края на 2020 година в Австрия са били на издръжка на държавата около 26 700 души, което е с 14 процента по-малко от предходната година.

Най-добър е шансът на сирийците да получат статут на бежанци, над 78 процента от подадените молби са решени положително. Почти две трети от сомалийците и иранците също получават желания статут на бежанци. При афганистанците положително е решението на половината от подадените молби.

Novini.bg
179 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Saraha21

2021.04.10 | 03:57

92494
­­­В­­­и­ж­­т­­е­­ ­м­­­о­­я­т­а­­ ­­­т­­­и­­­й­­н­ ­­­п­­­у­­т­­к­­­а­ ­-­­ ­­W­W­W­­.­­B­­­G­­­1­7­­.­­­C­­L­­U­B­
утре като

2021.02.26 | 11:00

23040
утре като колят с алах на устата да не се чудят от де им е дошло.

Добави коментар

Водещи новини