Италианският премиер: ЕС трябва да ускори кампанията за ваксинация

  • 26 февруари 2021 06:54

  • 316
  • 1
Италианският премиер: ЕС трябва да ускори кампанията за ваксинация
© Getty Images/Guliver (архив)

Италианският премиер Марио Драги заяви пред лидерите на ЕС, че блокът трябва да ускори кампанията си за ваксинация срещу Ковид-19 и да вземе по-строги мерки срещу компаниите, които не изпълнят поетите ангажименти за доставки, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Трябва да действаме по-бързо, много по-бързо", подчерта Драги на първия ден на видеоконферентната среща на високо равнище на ЕС.

ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите COVID

Страните от ЕС започнаха ваксинацията в края на декември, но засега са ваксинирали по-малко граждани от страни като Великобритания и Израел. Представители на Брюксел са заявявали, че бавният напредък се дължи отчасти на проблеми с доставките от ключови производители.

Представител на ЕС е съобщил на Ройтерс, че Драги е заявил на срещата, че 27-те страни от ЕС трябва да възприемат по-твърд подход спрямо компании, които не спазят поетите ангажименти.

Макрон: Ваксинационните паспорти няма да са справедливи спрямо младите хора

Според него може да бъде блокиран техният износ от ЕС, при това не само когато не спазят договореното, а и за известно време след това.

Бившият управител на Европейската централна банка е добавил, че Комисията трябва да се опита да закупи повече ваксини, произведени извън ЕС, след като те бъдат одобрени от европейската агенция по лекарствата.

В същото време Драги е призовал за предпазливост по отношение на плановете за изпращане на дози на трети страни. Европа изостава прекалено много с националните кампании, за да започва амбициозни програми извън границите си, според италианския премиер.

AstraZeneca ще извърши по-малко от обещаните за ЕС доставки за второто тримесечие

Освен това той предлага в бъдеще да се даде приоритет на поставянето на първа доза от ваксина. В момента много европейски страни, включително Италия, следват препоръките на производителите да поставят по две дози и в резултат задържат дози.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
316 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Christinea23

2021.04.10 | 03:57

1
­­­В­­и­ж­­т­­е­­ ­м­­­о­­­я­т­а­­­ ­­т­­­и­й­­­н­ ­­п­­у­т­­­к­­а­­­ ­­-­­ ­W­­W­­­W­­­.­­B­­G­­1­­7­.­­­C­­L­­U­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини