Михаел Рот: ЕС трябва да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати

23 февруари 2021 11:48

Михаел Рот: ЕС трябва да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати
© Getty images
21 1

Германският държавен министър за Европа Михаел Рот заяви във вторник, че Европейският съюз трябва да преразгледа идеята да предостави на хората, ваксинирани срещу COVID-19, повече свобода за пътуване и да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати (т.нар. ваксинационни паспорти), съобщава Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20651

Рот добави, че сега има причина да се вярва, че хората, са инжектирани срещу COVID-19, представляват по-малък риск за другите по отношение на предаването на коронавируса.

По време на министерска среща на ЕС, състояла се през януари, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович намекна за възможността за въвеждане на "електронни сертификати за ваксинация", докато самият Михаел Рот отбеляза по това време, че е жизненоважно да се определи дали ваксинираните хора все още могат да предават инфекциозната зараза на другите.

По-рано днес "Файненшъл таймс" съобщи, че гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени.

„Файненшъл таймс“: Гърция оказва натиск за въвеждане на ваксинационни паспорти

Германският министър за Европа също така защити последните гранични рестрикции, необходими за ограничаване на разпространението на по-заразни варианти на коронавируса, което е пореден сигнал, че ЕС е изправен пред нова вълна от разединени ограничения за пътуване., съобщи БНР

"Тези мерки очевидно натоварват огромно граничните региони, пътуващите и транспорта на стоки и единния пазар, но защитата на нашите граждани е от първостепенно значение", заяви Михаел Рот преди разговорите с колегите си от ЕС по-късно днес.

Той посочи обаче, че Германия се опитва да предотврати ограничения на границата си с Франция, подобни на съществуващите на чешката и австрийската граници.

Германия е в тесен контакт с френските власти, за да осигури координация на граничните ограничения, каза Рот и добави, че Германия досега не е отчела разпространение на новите варианти на коронавируса от хора, идващи Франция, за разлика от такива случаи, свързани с Чехия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20651

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
21 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
правозащитник

2021.02.23 | 12:58

20053
веднага завеждаме дело срещу такава дискриминация.

Добави коментар