Ново нарастване на британската безработица и пореден спад на заетостта в края на 2020 г.

  • 23 февруари 2021 10:16

  • 390
  • 1
Ново нарастване на британската безработица и пореден спад на заетостта в края на 2020 г.
© Getty images

Безработицата във Великобритания се повиши през последното тримесечие на 2020 г. до 5,1%, достигайки най-високо ниво от първите три месеца на 2016 г., след като през третото тримесечие на миналата година тя беше на ниво от 4,8 на сто, съобщи БНР.

Това показват данни на официалната британска статистика ONS, които са пореден сигнал за влошаване на трудовия пазар с оглед на въведения през миналия ноември нови локдаун в страната, който в последствие беше допълнително затегнат и удължен, за да се ограничи силната втора вълна на коронавирусна пандемия на британските острови.

Безработицата обаче щеше да бъде още по-висока без правителствената схема за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници, която вероятно ще бъде продължена и след април тази година.

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки 75,0% през периода октомври - декември 2020 г., което е с 0,3 процентни пункта под нивото от третото тримесечие, или със 114 хиляди служители по-малко.

Отделни данни, публикувани също от британската национална статистика, показват обаче, че броят на служителите, водещи са на ведомост във фирмите, се е увеличил през януари 2021 г. с 83 хиляди спрямо месец по-рано - най-силно повишение от януари 2015 г., докато исковете за обезщетения при безработица са се понижили през първия месец на настоящата година с 20 хиляди.

Френската безработица се върна до предпандемичните нива в края на 2020 г.

Трябва да се има предвид, че реалната британската безработица продължава да бъде относително ниска заради правителствената схема за задържане на работа, стойността на която се очаква да достигне 70 млрд. британски лири (около 98 млрд. долара) до нейния официален край на този етап на 30-април.  Това е най-скъпата правителствена подкрепа, която е част от общия пакет антикризисни мерки за преодоляване на негативните икономически последици от коронавирусната пандемия.

Финансовият министър Риши Сунак ще трябва да определи бъдещите мерки за подпомагане на работните места при представяне на 3-ти март на държавния бюджет за следващата финансова година.

Последвайте канала на

Novini.bg
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Caseya23

2021.04.10 | 03:58

1
­­­В­и­ж­­­т­­­е­­­ ­­м­­­о­­я­­­т­­а­ ­­­т­­­и­­й­­­н­­ ­п­­у­­­т­к­а­­­ ­-­­­ ­W­W­W­­­.­­B­G­­­1­­­7­.­C­L­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини