Скандалът със сексуалното насилие в гръцкия театър става все по-политически

23 февруари 2021 09:59

Скандалът със сексуалното насилие в гръцкия театър става все по-политически
© Pixabay
640 2

Скандалът с обвиненията за изнасилвания на непълнолетни към бившия художествен директор на гръцкия национален театър Димитрис Лигнадис достигна и до парламента, съобщава "Катимерини".

По инициатива на премиера Кириакос Мицотакис в четвъртък там ще се проведе дискусия, на която политическите сили са призовани да заемат позиция за токсичната обществена атмосфера, която се създаде през последните дни. Същевременно основната опозиционна партия СИРИЗА настоява за оставката на министърката на културата Лина Мендони заради разкритията за сексуалния тормоз в гръцкия театър и кино.

Треньор в Гърция е арестуван за изнасилване на 11-годишна спортистка

Обвиненията срещу Лигнадис се сгъстяват, а прокуратурата обмисля повдигане на обвинения за сексуален тормоз и насилие срещу още трима актьори. Вестникът съобщава, че освен двамата мъже, които вече са дали показания, че Лигнадис ги е изнасилил като малолетни, поне още една предполагаема негова жертва е готова да свидетелства, предава БТА.

"Та неа" коментира, че с насрочването на извънредната дискусия в парламента премиерът Кириакос Мицотакис дава отговор на машинациите на СИРИЗА и на опитите й да употреби за политически цели гръцкото движение #MeToo.

Над 100 студентки обвиниха двама преподаватели в Солун в сексуален тормоз

От друга страна опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон" определя извънредната дискусия на ниво политически лидери, насрочена в парламента, като операция за отвличане на вниманието. Вестникът пише, че правителството е в паника и търси път за бягство, а правителственият говорител Аристотелия Пелони е определила за цел на дискусията СИРИЗА, която обвинява правителството в опит за потулване на скандала, да даде обяснения за поведението си.

"Нито оставка, нито извинение", пише и вестникът на СИРИЗА "Авги" в коментар за исканията за оставката на Лина Мендони. Според вестника лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е заявил, че премиерът Мицотакис трябва да се освободи от Мендони и да поеме политическата отговорност.

Радина Лазарова
640 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Ха, ха

2021.02.23 | 10:28

19882
Както казват гърците, те са измислили секса..?! Да, но римляните са го осъваршенствали, включвайки и жената...
Чуко

2021.02.23 | 10:25

19879
У Главата на гнуснио педофил, органите за продан,останалото на екарисажа, средствата за жертвите!

Добави коментар