СЗО: Намаляват случаите на COVID-19 в Европа

  • 19 февруари 2021 15:08

  • 70
  • 2
СЗО: Намаляват случаите на COVID-19 в Европа
© gettyimages

Намаляването на новите случаи на коронавирус в Европа дава отдих на властите, които вече могат да направят оценка на мерките си срещу вируса и да укрепят здравните системи. Това заяви ръководителят на регионалния клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

За първи път от септември броят на регистрираните нови случаи на заразяване за една седмица е под 1 милион души в 53-те страни, за които отговаря СЗО-Европа (в това число редица държави от Централна Азия), отбеляза Клуге.

ООН призова за глобална ваксинация

Броят на новозаразените бележи спад пета поредна седмица, въпреки че остава висок, обобщи той и отбеляза, че броят на новите смъртни случаи също намалява за трета поредна седмица.

"Когато случаите от COVID-19 са на по-ниски равнища в редица страни, както става сега, санитарните власти имат възможността да се съсредоточат върху оценката и подобряването на мерките си" срещу вируса, заяви Клуге. Намаляването на новозаразените позволява и да се обърне внимание на сектори, които са били занемарени по време на пандемията, като лечението на ракови заболявания или програмите за детска ваксинация, отбеляза той.

"Сега е моментът да подготвим здравните си системи да влязат отново в релси, да изготвят стратегии и да осигуряват здравни услуги извън отговора на COVID-19", каза Клуге.

Според цитирано от него изследване в 12-седмичен период през 2020 г. заради КОВИД-19 са били анулирани около 28,5 милиона планирани операции.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
70 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Shellya19

2021.04.10 | 03:58

2
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­­ ­м­о­я­т­а­ ­­т­­и­­й­­­н­ ­­­п­­­у­­­т­­к­а­­­ ­­­-­ ­W­­W­­W­.­­­B­­G­­1­­7­­.­­­C­L­U­­B­­­

2021.02.22 | 08:49

1
Сезонните настинки отминават. Сега трябва да направим, така че такива манипулации да станат невъзможни в бъдеще. Изберете политици, които се противопоставят на глобалната окупация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини