Арестуваха обвинения в подтикване към тероризъм рапър Пабло Хасел

  • 16 февруари 2021 16:03

  • 380
  • 2
Арестуваха обвинения в подтикване към тероризъм рапър Пабло Хасел
© Getty images

В Испания десетки полицаи влязоха в кампуса на Университета в Лерида, малко преди 7 часа тази сутрин и арестуваха известния рапър Пабло Хасел, докато крещеше ”Смърт на фашистката държава”, предаде БНР. 

В понеделник той се барикадира в сградата, заедно със свои привърженици, след като отказа да влезе доброволно в затвора след издадена присъда за подтикване към тероризъм и обиди към Короната. 

Пабло Хасел трябваше да влезе доброволно в затвора до 20 часа в петък, 12 февруари, за да излежи 9-месечна присъда за обиди към Короната и подтикване към тероризъм. Според него обаче „би било недостойно унижение” да отида сам при „такава несправедлива присъда” и затова призова привържениците си да блокират достъпа до Университета в Лерида и да затруднят полицаите, които по думите му са дошли да го „отвлекат”.

Лил Уейн пусна нова песен, след като Тръмп го помилва

Над 250 души се събраха в негова подкрепа и барикадираха с маси, столове и пейки входовете на сградата, крещейки „Свобода” и „Пълна амнистия”. Самият той по това време обяснявашe в социалните мрежи, че насилственото му арестуване „няма да остане без последствия и ще има отговор”, защото не могат хората да са безучастни, „докато се нарушава свободата на словото”. 

В продължение на месеци Хасел обжалваше присъдата си, но получи отказ, с аргумента, че това не е първата му присъда, а той продължава да „проявява асоциално поведение”. Рапърът имаше друга 2-годишна условна присъда за нападение над журналист и неподчинение на полицаи. Тогава не влезе в затвора, въпреки че според прокуратурата в песните и туитовете си призовава за насилие, подобно на терористичната организация ETA, което предизвика бурен дебат за свободата на словото и мястото на Короната.

Последвайте канала на

Novini.bg
380 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Shannona16

2021.04.10 | 03:58

2
­­В­­­и­­­ж­­т­е­­­ ­м­­о­­я­­т­­а­ ­­т­­и­­й­­н­­­ ­­­п­у­­т­­к­а­­­ ­-­­ ­W­W­­­W­.­B­G­­­1­­­7­­­.­C­L­­­U­B­­
NS

2021.02.17 | 15:37

1
Няма страшно сега в затвора няма да има зли фашисти, очакват го прелестни маймунки и мюслита от арабският свят с рязани карабини...

Добави коментар

Водещи новини