Спасителят на еврозоната Марио Драги поема юздите на Италия

  • 13 февруари 2021 08:22

  • 723
  • 1
Спасителят на еврозоната Марио Драги поема юздите на Италия
© Getty Images/Guliver (архив)

Роди се правителството на Драги. Драги пое юздите на Италия. Спасителят на еврозоната ще се погрижи за болната Италия. Така италианските издания коментират представения вчера вечерта от Марио Драги министерски екип, предаде БТА.

23 министри, 8 технократи, 8 жени, преобладаващи министри от Северна Италия, пише в. "Република". Вестникът представя подробен портрет на всеки един от министрите. Изданието обръща внимание и на факта, че в новото правителство попадат две министърки, участвали в четвъртото правителство на Силвио Берлускони.

Движение "Пет звезди" подкрепи Марио Драги за премиер на Италия

Това са Мара Карфаня, която беше министър на равните възможности, а сега ще отговаря за въпросите, свързани с италианския Юг, и Мария Стела Джелмини, която беше министър на образованието, а сега ще отговаря за регионалните въпроси. Двете все още са част от Форца Италия на Берлускони. А едно време бяха част от група министърки в четвъртия кабинет на магната, известни като "Момичетата на Берлускони". Сега парадоксално едно от "момичетата" е в опозиция на другите две. Става дума за Джорджа Мелони, лидерката на крайнодясната партия Италиански братя, която единствена отказа да подкрепи кабинета на Драги. В четвъртото правителство на Берлускони Мелони беше министърка на младежта, тоест колежка на Карфаня и Джелмини.

Девет министри от кабинета "Конте 2" запазиха позициите си, обобщава в. "Стампа".

Онлайн гласуването за правителство на Марио Драги ще се проведе утре

Проблемите пред Драги започват още след обявяване на министрите, посочва в. "Кориере дела сера". Някои в антисистемното Движение 5 звезди смятат, че Лига и Форца Италия са получили повече постове в правителството, въпреки че антисистемните получават важни министерства, като това на външните работи, селско стопанство, отношения с парламента и младежта. Това предвещава разделение в партийните редици. От друга страна лидерът на Лига Матео Салвини даде да се разбере, че за него оставането на Лучана Ламорджезе и на Роберто Сперанца в правителството е проблем. Двамата запазиха постовете си начело на министерството на вътрешните работи и на здравеопазването.

Всичко това вещае труден вот за Драги идната седмица. В сряда и четвъртък той ще представи програмата си съответно в Сената и Камарата на депутатите на италианския парламент, където ще има вот на доверие. Ако правителството на Драги бъде одобрено в парламента, пред Драги предстои да се справи с коронакризата, отнела живота на близо 100 000 души в Италия и станала причина за спад с 8,9 процента на националния БВП.

Италия трябва до края на април да представи и подробен план как смята да похарчи над 200-те милиарда евро европейски средства, които ще й бъдат отпуснати за възстановяване на икономиката. Но ЕК очаква от Рим разходите да вървят ръка за ръка с реформи, посочва Франс прес.

Партиите в Италия са въодушевени от Драги

Сред приоритетите на Драги е ускоряване на ваксинационната кампания в Италия, реформа на съдебната система, която сега е бавна, разрешаване на проблема с административната бюрокрация и поставяне на начало на екологичния преход, което ще бъде координирано от първи по рода си министър в страната.

Сега Драги се възприема като спасител на нацията, но той трябва да покаже доста ловкост, за да се задържи на власт в дългосрочен план. Сега Драги е във фазата на медения месец, но фактът, че правителството му зависи от толкова разнородни партии ще ограничи вероятно полето му на действие и ще направи трудно постигането на консенсус, смятат анализатори, цитирани от Франс прес.

Бившият управител на Европейската централна банка избра за ключовия пост на министър на икономиката доверен човек - Даниеле Франко, който е смятан за един от най-добрите експерти по държавни финанси на полуострова и който през 2020 г. стана заместник-управител на Италианската централна банка.

Притиснат в ъгъла от бъдещия премиер Марио Драги, популистът Матео Салвини напуска лагера на крайната десница

Самият Драги е възприеман като човекът, спасил еврозоната в разгара на кризата през 2012 г. По това време той беше начело на Европейската централна банка. За осем години под ръководството на Драги ЕЦБ предприе мерки, които при дебюта на еврото преди около 20 години, бяха смятани за немислими - намаляване на лихвите до почти отрицателни измерения, масирано купуване на активи на пазарите и отпускане на огромни заеми на банките. За да спаси еврозоната, Драги каза, че е готов на всичко. Негови критици, като Германия и Нидерландия обаче го разкритикуваха, че е насърчил свръхзатъналите в дългове страни от еврозоната да не се реформират и го упрекнаха заради ниските лихвени проценти. Заради това в германското издание "Билд" Драги дори бе обрисуван като граф Драгила (игра на думи от Драги и Дракула) - вампир, който изсмуква до последно спестовните сметки на хората.

Приближени на Драги обаче казват, че когато той реши нещо, мнението му трудно може да се промени. Но той също така знае да демонстрира емпатия към хората и техните индивидуални страдания, особено към младите, засегнати от кризата.

Драги е възпитаник на йезуитите, известен е с дискретността си. Женен е и има две деца. Има докторантура от Масачузетския технологичен университет. Преподавал е икономика в редица италиански университети. Представлявал е Италия в Световната банка от 1984 г. до 1990 г. През 1991 г. става главен директор в министерството на хазната, което днес вече не съществува. Този пост заема 10 години при 9 правителства от ляво и от дясно. На този пост той е организатор на големите приватизации, извършени в страната от 1996 г. до 2001 г.

През 2005 г. оглавява Италианската централна банка. Преди това е за три години в ръководството на американската банка Голдман сакс, за което е критикуван предвид ролята, която изигра тя в прикриването на истинските мащаби на гръцкия дълг.

Любопитно е, че през 1970 г. в дисертацията си в университета Сапиенца в Рим Драги заключава, че единната валута е лудост и че изобщо не трябва да се реализира такъв проект.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Celestea18

2021.04.10 | 03:59

1
­­­В­­­и­ж­­­т­е­­ ­­­м­­о­­­я­т­а­­ ­­­т­­­и­й­­­н­ ­п­­у­­т­­­к­­­а­ ­­-­ ­­W­­W­W­.­­­B­­G­1­­­7­.­C­­­L­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини