Пандемията във Великобритания отслабва

  • 12 февруари 2021 18:10

  • 2255
  • 3
Пандемията във Великобритания отслабва
© Pixabay

Пандемията от COVID-19 във Великобритания отслабва, а репродуктивното число на вируса е намаляло под 1 за първи път от юли, подсилвайки надеждите за разхлабване на някои ограничения следващия месец, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Публикувани днес оценки показаха, че репродуктивното число, измерващо нивото на предаване на заразата, сега е между 0,7 и 0,9. Това е лек спад в сравнение с миналата седмица, когато стойността му беше между 0,7 и 1. Числото пада под 1 за първи път от над шест месеца. Отделни данни, публикувани днес, показаха също така, че е отчетено отслабване на разпространението на COVID-19 в Англия. Националната статистическа служба заяви, че близо един на всеки 80 човека се е заразявал през седемдневния период, завършил на 6 февруари, а предишната седмица съотношението е било едно на 65. В Англия действа карантина от 5 януари, а училищата са затворени за повечето ученици. Според министри евентуално разхлабване на мерките ще зависи от данните през идната седмица, като се очаква да бъде направено съобщение на 22 февруари.

Във Великобритания ограниченията остават до ваксинацията на децата

Бързата ваксинация във Великобритания също може да съдейства за убеждаване на правителството да отмени карантинните мерки, въпреки че има тревога относно ефективността на ваксината срещу новите разновидности на коронавируса. Над 13 милиона души са получили първа доза ваксина, а правителството е напът до следващата седмица да постигне целта си за даване на първа доза на всички хора от уязвими групи. Здравното министерство изрази увереност, че пандемията отслабва във всички райони на Националната здравна служба в Англия, но предупреди, че разпространението на вируса продължава да е високо, и призова хората да спазват правилата за оставане вкъщи.

Според ведомството новите заразявания във Великобритания намаляват с между 5 и 2 процента всеки ден. Правителствените данни показват, че през последните седем дни броят на хората, дали положителен резултат при тестване за COVID-19, е намалял с 29 процента, а броят на смъртните случаи и хоспитализираните пациенти с вируса също е спаднал.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2255 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Emilya18

2021.04.10 | 03:59

3
­­В­и­­ж­­­т­­е­­ ­­­м­­­о­­я­­т­­­а­ ­­т­­­и­й­н­ ­­п­­­у­т­­к­­­а­­ ­­-­ ­­W­W­­W­.­­­B­­G­­­1­7­.­­C­­­L­­­U­­B­
Хасан

2021.02.12 | 20:03

2
Мрьсник!
Майтапчи Йово

2021.02.12 | 18:31

1
Неееееееее, по дяволите, не е възможно, кой сега ще купува хартия за дупе и бобени консерви от близката бакалия:)))???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини