Гърция с четирицифрен ръст на случаите на COVID-19

  • 03 февруари 2021 09:13

  • 2809
  • 2
Гърция с четирицифрен ръст на случаите на COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Новите случаи на коронавирус в Гърция отбелязват значителен ръст, съобщава на първа страница ежедневникът "Катимерини".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Във вторник са регистрирани 1261 нови случая на коронавирус при 543 в понеделник. Това е първият случай на четирицифрен ръст на случаите за едно денонощие за първи път от 35 дни насам, коментира вестникът.

Около 1% тестваните на случаен признак в Гърция са с коронавирус

"Катимерини" съобщава още, че въпреки това твърде малък процент от здравните служители от първата линия на борбата с коронавируса са изявили желание да се ваксинират.

Гърция ваксинирала 270 000 души през януари

Само 50 процента от общия брой на служителите и 60 процента от лекарите са получили поне една доза от ваксината, въпреки че им беше дадена приоритетна възможност за ваксиниране.

Едва 11,5 процента от работещите в образованието са подали заявление за тестване за коронавирус, предаде БТА. 

"Турция иска пазарлъци за природния газ в Кипър" е заглавието, под което "Катимерини" коментира вчерашното посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в окупираната от Турция част на Кипър. Поне така гръцкият вестник разчита изявленията на турския министър, който заяви: "Ако в Кипър успеем да намерим начин за разделяне на приходите (от природните богатства), тогава ще сме решили 50 процента от проблема в Източното Средиземноморие). По време на посещението си в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) Чавушоглу отново се обяви за решение на кипърския въпрос на основата на две държави:

"В продължение на цели 52 години се преговаряше за федеративно решение. Сега вече ще трябва да се преговаря за равностоен суверенитет. А ако има равностоен суверенитет, тогава може да има две суверенни държави".

ЕП призовава за санкции срещу Турция

Опозиционният печат се фокусира върху законопроекта, който позволява влизане на полицейски патрули в университетите. "Ефимерида тон синдактон" излиза със заглавие "Всичко, което се движи, се регистрира" и пише, че комисията за защита на личните данни е изразила безпокойство за личната информация на академичната общност. Според председателя на комисията Константинос Менудакос в законопроекта, който влиза за обсъждане в парламентарна комисия, има пропуски, неясноти и опасности по отношение на системата за контрол, регистрация и обработване на личните данни, която ще функционира в университетите.

Бизнесменът Иван Савидис ще придобие контролния пакет в Солунското пристанище, пише икономическото издание "Нафтемборики". Според вестника германските инвеститори в холдинга SEGT, който контролира пристанището, се оттеглят и делът им ще бъде изкупен от Савидис, който досега имаше 20 процента. Сделката обаче трябва първо да бъде одобрена от гръцката комисия по конкуренцията.

Откриха голямо количество наркотици в пещера в Гърция

В Гърция роденият в Грузия Савидис има доста спорна слава. През 2018 г. името му беше свързано в публикации с организираната съпротива срещу Преспанския договор в Гърция и в Северна Македония, като се твърдеше, че с това той е прокарвал руски интереси. Пак през 2018 г. той предизвика голям скандал в гръцкия футбол, като нахлу въоръжен на терена по време на среща между неговия клуб ПАОК и атинския АЕК, изведе играчите си и заплаши съдията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
2809 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
кликов

2021.02.04 | 09:35

2
Имам познат болен в Солун! Десет човека му е семейството, един месец в болница и един месец на кислород в къщи! От къде се зарази тоя човек от тая смъртно заразна епидемия- как пък един политик не умря в адски мъки! Десет човека на едно място- смъртно заразния вирус на един от тези десетима по телефона ли му го предадоха - заразиха ???
кликов

2021.02.04 | 09:25

1
Лъжи! Тук лъжете и там лъжат!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини