Виена: ранени и арестувани след демонстрацията срещу противоепидемичните мерки

01 февруари 2021 15:07

Виена: ранени и арестувани след демонстрацията срещу противоепидемичните мерки
© Getty images
909 4

Във вчерашната демонстрация във Виена срещу мерките на правителството за справяне с пандемията са участвали 10 000 души, пишат днес австрийски издания. Ранени са четирима полицаи, 11 души са арестувани и са съставени 1766 наказателни постановления, предаде БТА.


Протестите станаха повод за остър политически спор между министъра на вътрешните работи Карл Нехамер и неговия предшественик Херберт Кикъл, ръководител на парламентарния клуб на дясната Австрийска партия на свободата. На пресконференция, свикана спешно късно снощи, Нехамер каза, че видеоматериалите за случилото се показват "картина на опустошения". В демонстрацията са взели участие хулигани и крайнодесни, които са нападали полицаите.

По думите на ръководителя на Виенската полиция задействаните вчера около 1000 полицаи са успели да овладеят положението, когато радикализирани участници са се опитали да щурмуват и завземат парламента, който в момента е в ремонт. В социалните мрежи се разпространяват клипове, които документират нападения срещу журналисти. Започва разследване за установяване на нападателите.

Полицията във Виена разпръсна "разходката" срещу мерките за справяне с пандемията

Министър Нехамер обвини своя предшественик Херберт Кикъл и неговата Австрийска партия на свободата в подстрекателство на събитията от предния ден. "Пълен абсурд е бивш министър на вътрешните работи да налива масло в огъня и да сключва съюз с десните радикали", каза той, имайки предвид разпространено в социалните мрежи изявление на Кикъл в навечерието на демонстрацията, в което той призовава за "предпазливост" и се представя заедно с организаторите на забранената от правителството демонстрация като жертва на нападение срещу основните права и свободи. Според него правителството се опитвало да затвори устата на тези, които го критикуват и упражнявало нещо като нова цензура.

Novini.bg
909 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар
тулупа

2021.02.01 | 17:18

146369
тулупа нещо да ккаже???? или той може да подлайва само подир евроатлантическите си господари????
ЙОРДАН

2021.02.01 | 16:05

146262
Точно това щях да питам и аз. Мръсните либерали може да бият, арестуват и т.н. А за братушките все е забранено. Но краят им идва. Колкото и да пищят тези кърлежи, смукали толкова народи бавно си загиват. Обратни и боклуци разни, големи ценности,няма що.
ЙОРДАН

2021.02.01 | 16:07

146263
Какво означава знака, който сложите на коментара?
Ахмед

2021.02.01 | 15:26

146196
Защо тях никой не ги осъжда за насилието срещу мирни граждани. Чакаме еднакви позиции като в случая Навални, ама ха да видим?????

Добави коментар

Водещи новини