В Чехия закриват полева болница заради недостиг на персонал

  • 29 януари 2021 18:32

  • 475
  • 0
В Чехия закриват полева болница заради недостиг на персонал
© Getty Images/Guliver

Нефункционираща военна полева болница в Прага ще бъде закрита заради недостиг на персонал, въпреки че големият брой пациенти с COVID-19 напряга до крайност възможностите на чешките здравни заведения, съобщиха днес държавни служители, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Пандемията от коронавируса изправи болниците в Чехия на предела на възможностите им през ноември и отново по-рано този месец. Централноевропейската страна с 10,7 милиона души население страда от един от най-високите темпове на разпространение на инфекцията в света с повече от 16 000 регистрирани смъртни случая от COVID-19. Армията изгради полевата болница в предградията на столицата Прага през октомври на мястото на панаирен комплекс и остави обекта в готовност, екипиран да приеме 500 пациенти с COVID-19.

Прага: Здравните власти да се съсредоточат върху поставянето на вторите дози

Поради смъртните случаи сред наличния персонал обаче "не сме способни да активираме болницата по смислен начин", заяви на пресконференция заместник здравният министър Владимир Черни. "Ако намерим персонал е по-смислено да подсилим обикновените болници, вместо да активираме полевата болница".

Ресторанти и пъбове в Чехия отвориха врати в знак на протест

Към вчерашна дата в чешките болници е имало 5856 пациенти с COVID-19, включително 970 в интензивни отделения, което е с близо 20 процента по-малко от пика на пандемията в средата на януари.
С регистрирането на близо 8000 новозаразени ежедневно чешките власти се опасяват, че всякакъв нов скок на броя на заразените, свързан с разпространението на новия, т. нар. британски вариант на вируса, ще претовари капацитета на болниците, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини