Бившият чешки президент Вацлав Клаус обжалва глоба за неносене на маска

  • 28 януари 2021 19:06

  • 370
  • 1
Бившият чешки президент Вацлав Клаус обжалва глоба за неносене на маска
© gettyimages

Бившият чешки президент Вацлав Клаус съобщи, че обжалва глоба, наложена му за неносене на маска на проява по случай Деня на независимостта на Чехия миналата година, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

Клаус заяви, че наложената му глоба в размер на 10 000 чешки крони (около 400 евро) е "наказание за политически акт" и не почива на никакви противоепидемични основания.

Бивш чешки президент отиде на ресторант като форма на гражданско неподчинение

На 28 октомври 79-годишният експрезидент положи цветя пред сградата на Общината в Прага и произнесе кратко слово, но докато правеше това беше без маска. Той използва речта си, за да разкритикува и противоепидемичните мерки на правителството. В Чехия е задължително да се носи маска в открити обществени пространства.

Клаус казва, че просто е упражнил правото си на свобода на словото, което е гарантирано от чешката конституция. Само преди малко повече две седмици той влезе във водещите заглавия на новините, след като се включи в демонстрация в Прага срещу противоепидемичните мерки.

Клаус беше държавен глава от 2003 до 2013 г. Между 1993 и 1998 г. беше министър-председател. В последно време той стана известен като яростен критик на единната европейска валута и като скептик по отношение на климатичните промени.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.29 | 01:11

1
няма бивш Президент

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини