Унгария удължава срока на коронавирусните ограничения до 1 март

28 януари 2021 13:31

Унгария удължава срока на коронавирусните ограничения до 1 март
©
193 0

Унгария ще удължи до 1 март срока на въведеното в началото на ноември частично затваряне заради новия коронавирус, съобщи началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24338

Гуяш каза на пресконференция, че всякакво разхлабване на коронавирусните ограничения сега само ще доведе до по-строго затваряне в бъдеще и че Унгария може да започне такова смекчаване само ако броят на новозаразените спадне рязко или ако бъде ваксинирана голяма част от населението.

"Въведените през ноември мерки помогнаха за забавянето на пандемията и овладяването й. Експертите казват, че при отсъствие на ваксина всякакво смекчаване на мерките би довело до нова вълна и още по-драстични мерки впоследствие", каза Гуяш.

В момента коронавирусните мерки в Унгария включват полицейски час и затваряне на гимназиите и ресторантите. Предвидено беше те да отпаднат в понеделник.

Унгария първа в ЕС купува от руската ваксина „Спутник V“

Гуяш съобщи, че унгарското правителство ще поиска от парламента да удължи срока на извънредните му правомощия с 90 дни.

Към днешна дата Унгария е ваксинирала 161 215 души с ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна според правителствени данни. Гуяш заяви, че ваксините, които идват по линия на доставките от ЕС, няма да са достатъчни за постигане на масова ваксинация.

Унгария, с население около 10 милиона души, е регистрирала 363 450 заразени и 12 291 смъртни случая от новия коронавирус.

Миналата седмица тя стана първата страна от ЕС, която закупи руската ваксина "Спутник V".

Днес Гуяш съобщи, че Унгария ще получи първата пратка от тази ваксина до края на февруари, като тя ще е достатъчна за 300 000 души.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24338

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
193 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини