Ново нарастване на британската безработица и пореден спад на заетостта

  • 26 януари 2021 10:35

  • 498
  • 0
Ново нарастване на британската безработица и пореден спад на заетостта
© Getty images

Нивото на безработица във Великобритания нарасна през трите месеца до ноември 2020 г. до близо 4 и 1/2-годишен връх при поредно понижаване на заетостта, предаде БНР.

Това показват данни на официалната британска статистика ONS, които са пореден сигнал за влошаване на трудовия пазар с оглед на въведения през ноември нови локдаун в страната, който в последствие беше допълнително затегнат и удължен, за да се ограничи силната втора вълна на коронавирусна пандемия на британските острови.

През трите месеца до края на ноември нивото на безработица в Обединеното кралство се повиши до 5,0% от 4,4% три месеца по-рано и спрямо 4,9% през трите месеца до октомври, като това е най-високото ниво от лятото на 2016 година. Очакванията на финансовите пазари за още по-солидно повишение до 5,1 на сто.

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки през периода септември - ноември 2020 г. 75,2% спрямо, което е с 1,1 процентни пункта под нивото през същия период на 2019 г. Само в рамките на последните три месеца до ноември включително заетостта във Великобритания се сви с 88 хиляди.

Според ONS броят на хората без работа се увеличи с 202 000 в рамките на периода септември - ноември 2020 г., достигайки 1,72 милиона.

Отделни данни, публикувани също от британската национална статистика, показват, че броят на служителите, водещи са на ведомост във фирмите, е намалял през декември с 2,7% спрямо година по-рано и с 828 000 спрямо началото на пандемията през февруари 2020 г.

Трябва да се има предвид, че реалната британската безработица е намалена от правителствената схема за задържане на работа, която към 31-ви октомври подкрепя 2,4 милиона работни места спрямо 8,9 милиона през месец май.

Програмата е най-скъпата мярка за икономическа подкрепа заради коронавирусната криза, струваща 46,4 милиарда лири (около 63 млрд. долара) до средата на декември и трябва да приключи на 30 април 2021 г.

Финансовият министър Риши Сунак ще определи бъдещи мерки за подпомагане на работните места при представяне на 3-ти март на държавния бюджет за следващата финансова година. започва на 1-ви април. Нарастващите случаи на Covid-19 през миналата година го принудиха многократно да отмени плановете за прекратяване на схемата за запазване на работни места.

След днешните данни Сунак каза: "Тази криза продължи много по-дълго, отколкото се надяваше всеки от нас - и всяка загубено работно място е трагедия“.

"Докато NHS (Националната здравна служба) работи усилено, за да защити хората чрез ваксините, ние хвърляме всичко, с което разполагаме, за да подкрепяме бизнеса, хората и семействата", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Германия вече очаква по-слаб икономически растеж от 3% през тази година

По-рано този месец управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че вярва, че нивото на безработица е по-високо, тъй като официалната дефиниция изключва хора без работа, които временно са отложили търсенето на нова работа поради пандемията.

Великобритания влезе в нов строг противопандемичен локдаун на 5 януари поради бързо нарастващия брой на новозаразените с коронавирус и на броя на жертвите, който вече е близо 100 000 и е най-високият в Европа.

Последвайте канала на

Novini.bg
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини